Vágólapra másolva!
Régiós szinten csökkent a felvásárlások és az összeolvadások száma is az Ernst & Young elemzése szerint. Hat hónap alatt kevesebb mint a felére csökkent a gazdasági fellendülésben bízók száma.
Vágólapra másolva!

Régiós szinten is visszaesett a vállalati összeolvadások és felvásárlások (Mergers & Acquisitions - M&A) száma 2012 első felében az előző év azonos időszakához képest - derül ki az Ernst & Young legfrissebb M&A barométer felméréséből. A tranzakciók száma alapján csupán Csehország, Románia, Szerbia és Törökország mutat növekedést. A fúziók és felvásárlások piacán még mindig többségben vannak a belföldi tranzakciók és a stratégiai befektetők a régióban, miközben elmaradtak a korábban jellemző, Magyarországról és Romániából külföldre irányuló befektetések.

A felmérésben érintett országokban a vállalati összeolvadások és felvásárlások terén, 546 lezárt ügylettel, 11 százalékos tranzakciószám-visszaesés tapasztalható az előző év első féléves adataihoz viszonyítva. Az M&A piac becsült mérete pedig harmadával csökkent a régióban.

A vállalati összeolvadások és felvásárlások terén gyengülő régió a globális trenddel megegyező jegyeket mutat. Az Ernst & Young által a világ különböző pontjain megkérdezett vállalatvezetőknek már csak mindössze negyede tervez bárminemű felvásárlást a következő 12 hónapban, ami 16 százalékos visszaesés az előző év azonos időszakához képest. Míg hat hónappal ezelőtt a megkérdezettek több mint fele bízott a világgazdaság fellendülésében, mostanra csupán 22 százalék gondolkodik ugyanígy.

A Közép- és Dél-kelet-Európában tapasztalható általános visszaesés Törökországot érintette a legkevésbé, amely 136 lezárt tranzakcióval növekedést tudott felmutatni tavalyhoz képest, ezzel megelőzte Lengyelországot és Csehországot is.