Jelentősen estek a magyar államkötvények hozamai a csütörtöki aukción. A forint is erősödik, a CDS-felárunk is csökken. Leginkább a jó nemzetközi környezet lehet az indok.

Nagy hozamcsökkenéssel, jelentősen a másodpiaci referenciahozam és a két héttel ezelőtti aukció hozama alatt értékesített 3, 5 és 10 éves államkötvényeket csütörtöki aukcióján az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK).

Az ÁKK 3 éves lejáratú kötvényből a szokásos 20 milliárd forintot hirdette meg jegyzésre és a 40,10 milliárd forint benyújtott ajánlatra a meghirdetett összegben értékesített.

Az államkötvények hozamai azt mutatják meg, hogy a befektetők mennyire bíznak a kibocsátó ország gazdaságában. Minél kevésbé tartják kockázatosnak, annál kisebb hozamot várnak el.

Az elmúlt hetekben a forint árfolyama is erősödött (jelenleg is 277 forint áll az euró), több aukció is jól sikerült és Magyarország csődkockázati mutatója is egyre stabilabbnak mutatja a magyar gazdaságot. Elemzők ugyanakkor arra hívják fel a figyelmet, hogy mindez kevésbé a magyar gazdaságpolitikának köszönhető, inkább a nemzetközi pénzbőség az oka.

Hat százalék alá is ment

A csütörtöki aukción kialakult 5,90 százalékos 3 éves átlaghozam 82 bázisponttal marad el az előző aukció 6,72 százalékos átlaghozamától és 31 bázisponttal a 3 éves kötvény szerdai 6,21 százalékos másodpiaci referenciahozamától.

Ötéves lejáratú kötvényből 15 milliárd forintot hirdetett meg az ÁKK, és a beérkezett 22,50 milliárd forint jegyzési ajánlatból 13 milliárdot fogadott el. Az aukciós hozam így az október 4-i előző aukció 6,85 százalékától 82 bázisponttal 6,03 százalékra csökkent, ami 32 bázisponttal marad el az 5 éves kötvény szerdai 6,35 százalékos másodpiaci referenciahozamától.

Bővel túljegyezték

A 12 milliárd forint értékben meghirdetett 10 éves lejáratú kötvényt több mint háromszorosan jegyezték túl az elsődleges forgalmazók. A benyújtott 37,871 milliárd forint ajánlatból az ÁKK 16 milliárd forintot fogadott el és értékesített jelentős hozamcsökkenés mellett.
A 10 éves aukciós átlaghozam 1,06 százalékponttal 6,33 százalékra csökkent az előző 7,39 százalékról, és 35 bázisponttal került a szerdai 6,68 százalékos tízéves másodpiaci referenciahozam alá.