Merkel: Több hatalmat az uniónak!

Vágólapra másolva!
A német kancellár vétójogot adna az uniós pénzügyi biztosnak a nemzetállamok költségvetés felett. Görögországot a lassú reformokért bírálta.
Vágólapra másolva!

Vétójogot kell adni az Európai Bizottság pénzügyi biztosának a tagállami költségvetések ellenőrzéséhez, és fel kell állítani egy új uniós pénzügyi alapot - mondta a német kancellár a Bundestagban. Merkel szerint, a pénzügyi biztosnak jogot kell adni arra, hogy adott esetben beavatkozzon a tagállamok költségvetéseibe. A BBC arra számít, hogy ötletet sok tagállam ellenezni fogja, mert a pénzügyi biztos hatalmának ilyen mértékű növelését a nemzeti szuverenitásba való súlyos beavatkozásnak értékelik majd.

Angela Merkel a német törvényhozás alsóházában arról is beszélt, hogy a közösségi szolidaritás új elemeként működő alapból az EU tagállami projektekhez nyújthatna anyagi támogatást. Az alapot egyebek között a pénzügyi tranzakciós adóból származó bevételből lehetne feltölteni. A támogatásért cserébe a kormányoknak kötelező érvényű megállapodásban kell vállalniuk a versenyképesség fokozását célzó reformok végrehajtását, és az uniós szintű megállapodáshoz a nemzetállami parlamentnek is hozzá kell járulnia - vázolta a kancellár a javasolt új intézmény működését.

A csütörtökön kezdődő uniós csúcson képviselendő német álláspontot ismertető beszédében Angela Merkel hangsúlyozta: támogatja Wolfgang Schäuble pénzügyminiszter javaslatát, hogy terjesszék ki az EB gazdasági és monetáris ügyekért felelős biztosának hatáskörét.

Bírálta Görögországot a lassú reformok miatt, és felvetette azt is, hogy több területen nem megfelelő a görög államigazgatás munkája. Angela Merkel szerint ugyanakkor érthető, hogy a görög lakosság elégedetlen, amiért a jómódú rétegekből sokan nem vállalnak részt a válságkezelés áldozataiból. A válság azonban "házon belül keletkezett, és csak házon belül lehet megoldani" - tette hozzá. Hangsúlyozta: Görögországnak minden nehézség ellenére az euróövezetben kell maradnia. Ez nemcsak Görögország érdeke, hanem az euróövezet és az egész EU érdeke is.