Újra fényesen csilloghat az arany

arany, kicsi
Vágólapra másolva!
A nyár elején még 1550 dollár környékén járt az arany árfolyama, de október elejére sikerült 1800 dollár környékére felugrania a nyersanyagnak. Az elmúlt hetekben viszont egy kisebb korrekciót mutatott be az árfolyam, de most úgy fest, mintha megpróbálna megindulni felfelé.
Vágólapra másolva!

Határozott rali után korrekció

Szédületes emelkedést mutatott be a nyáron és ősz elején az arany árfolyama, főként a jegybanok által tervezett újabb eszközvásárlási programok beindítása táplálta a sokszor devizaként kezelt nyersanyag növekedését. Az arany 1800 dollár körüli szintig szökkent fel 1550 dollár környékéről bő három hónap leforgása alatt.

A nyersanyag az októberi 1800 dollár körüli szint óta viszont inkább a déli irány felé korrigál. A visszaesés technikai szemszögből ideálisnak mondható, mivel az emelkedő szakasz feléig esett vissza az árfolyam. A zsargonban azt szokták ideális korrekciónak nevezni, amikor a növekedő szakasz minimum egyharmadáig, de maximum kétharmadáig tart a visszaesés.

November elején az 50 százalékos Fibonacci vonal és a 200 napos mozgóátlag stabilan megtartotta a kurzust, ami megindult azóta felfelé. Jelenleg a 76,4 százalékos Fibonacci és az 50 napos mozgóátlag jelent akadályt az emelkedés számára. Ha viszont sikeresen áttöri az ellenállást, akkor 1800 dollár környékéig is eljuthat, optimista esetben pedig 1880 dollárig, melyet a 138,2 százalékos Fibonacci határoz meg.

Az indikátorok terén is viszonylag jó a helyzet, az RSI rövid távon emelkedő pályán halad, az MACD pedig vételi szignált adott november elején. Az RSI esetében ugyanakkor érdemes észrevenni, hogy hosszabb időtávon inkább csökkenő az irány, de közel jár a trendvonal áttöréséhez az indikátor. Pozitív fejleménynek szokták értékelni az elemzők, ha az árfolyam mozgásával azonos irányban haladnak az indikátorok.

Arany (napi grafikon)

arany (napi grafikon)

Véget érhet az oldalazás

A 2011 szeptemberében elért történelmi csúcs óta oldalazást mutat az arany árfolyama a heti grafikonon. Az instrumentum 1600 dollár és 1800 dollár között ingadozik, bár van olyan jel, miszerint szakítani szeretne ezzel a béklyóval.

A sávos mozgás sok esetben akkor szokott véget érni, amikor az árfolyam megérinti a sáv tetejét, de a következő visszaesés már nem tart a sáv aljáig, hanem csak nagyjából a távolság felét korrigálja vissza az árfolyam. Jelen esetben is hasonló mocorgás látható a grafikonon.

Ha az emelkedő trendvonal mellett meg tud indulni felfelé és áttöri az 1800 dolláros szintet a kurzus, akkor ismét a történelmi csúcsot ostromolhatja az arany. A sávos mozgásból való kitörés esetén viszont nagyobb távolságot is megtehet az árfolyam, sokszor legalább annyit ugrik felfelé a termék, amekkora a sáv szélessége volt. Ezzel kalkulálva 2000 dollár is megközelíthető lehet.

Arany (heti grafikon)

Arany (heti grafikon)

A technikai kép alapján bíztató jeleket lehet a grafikonon felfedezni. Ha az arany sikeresen áttöri az 1800 dolláros szintet, akkor könnyen elképzelhető, hogy nagy lendülettel megindul a nyersanyag a történelmi csúcsa felé.