Kanadából hozzák a brit jegybankelnököt

Vágólapra másolva!
Mark Carneyt, a jelenlegi kanadai jegybankelnököt jelölte a brit jegybank következő elnökének George Osborne brit pénzügyminiszter.
Vágólapra másolva!

A 47 éves Carney 2008 februárja óta a kanadai központi bank elnöke. A Bank of England élén öt évre fog szólni a megbízatása, miután a jelenlegi jegybankelnök, Mervyn King jövő júniusban visszavonul.

Személye meglepetés, mert más nevek forogtak esélyesként, de mint a pénzügyminiszter a parlamentben fogalmazott, Carney erős vezetői képességeire és külső tapasztalatára van most szükség.

Mark Carney kanadai állampolgár, de mivel Kanada egyike azoknak a nemzetközösségi tagállamoknak, amelyek a brit uralkodót ismerik el államfőjüknek, a Bank of England majdani kormányzója hivatalosan brit alattvalónak számít. Osborne ugyanakkor a londoni parlament alsóházának képviselői előtt tett hétfői nyilatkozatában közölte, hogy Carney kérelmezni fogja a brit állampolgárságot.

A jegybankelnöki az egyik legfontosabb poszt a brit gazdaságban, mutatott rá a BBC, miután az elnök - hasonlóképpen a magyar jegybank első emberéhez - vezeti a kamatmeghatározó monetáris tanácsot.

A leginkább esélyesként Paul Tucker alelnököt tartották számon, de felmerült Lord Turner, a pénzügyi felügyelet elnöke, John Vickers, aki a bankrendszer legutóbbi kormányzati szerkezetváltását felügyelte, és Lord Burns, a Santander bank brit igazgatója is.