Felkapta a vizet a miniszter, elzavarná az acélóriást

Vágólapra másolva!
Lényegében nem kívánatosnak minősítette az ArcelorMittalt a francia ipari miniszter, miután az acélipari óriás egy üzemének bezárását jelentette be a közelmúltban. A meglehetősen agresszív nyilatkozat ugyan rímel a baloldali francia kormány korábbi kijelentéseire, igencsak meglepte az ArcelorMittalt és a kormány más tagjait is. A bezárandó üzemek ugyan egy éve nem üzemelnek, mégis hosszadalmas politikai vita alapját képezik.
Vágólapra másolva!

Nyílt támadást intézett a francia ipari miniszter a világ legnagyobb acélipari cége, az Arcelor Mittal ellen, a szocialista Arnaud Montebourg a Les Echos francia napilapnak nyilatkozva kijelentette, hogy azt szeretné, ha a társaság elhagyná Franciaországot. Montebourg szerint az ArcelorMittal nem tartotta be a saját maga által vállalt kötelezettségeket, ráadásul hazudik és zsarol, ezért a miniszter nem akarja az országban látni. Később igyekezett finomítani a kijelentéseit, de nem sok sikerrel.

Állítólag hazudott az ArcelorMittal

A szocialista miniszter amiatt kapta fel a vizet, hogy az ArcelorMittal a közelmúltban bejelentette, hogy bezárja két kohóját Florange-ban, és elbocsátja 629 dolgozóját. A cég egyébként 2000 alkalmazottat és az üzem egyéb részlegeit továbbra is megtartaná. A miniszter szokatlanul éles hangú kirohanását a Financial Timesnak nyilatkozó politikusok elítélték, de abban látszólag egyetértenek a francia kormány képviselői, hogy az ArcelorMittal megszegte ígéreteit.

Az ArcelorMittal jelenlegi formájában 2006-ban jött létre, amikor az indiai Mittal Steel 26,9 milliárd euróért felvásárolta a luxemburgi Arcelort. A francia kormány szerint a 2006-os felvásárlás során és később, 2009-ben is ígéretet tett a florange-i üzem megőrzésére a társaság, amit a mostani üzembezárással és elbocsátásokkal egyértelműen megszeg.

Lakshmi Mittalt, az ArcelorMittal elnök-vezérigazgatóját és legnagyobb részvényesét állítólag sokkolták a kijelentések, és ma sürgős megbeszélésre Párizsba utazik, ahol Francois Hollande elnökkel vitatják majd meg, hogy vajon hányadán is áll a francia kormány az acélipari óriással. Az ArcelorMittal szerint egyébként nem meglepő módon soha nem hangzottak el explicit ígéretek az érintett üzem megőrzéséről, és ha kötelező lenne megtartania a 629 dolgozót, az a többi 20 ezer franciaországi alkalmazott sorsát is fenyegetné.

Az acélipari óriás helyzete a gyenge növekedési környezetben egyáltalán nem egyszerű. A társaság október végén tette közzé előző negyedéves gyorsjelentését, melyben a romló gazdasági környezetről panaszkodott, sőt osztalékcsökkentésről döntött. Az alkalmazkodás részeként építené le a Florange-ban található üzeme egy részét is.

Ismerős retorika: munka- és gyárvédelem

A Florange-ban található üzem és dolgozói központi szerepet játszottak az elnökválasztási küzdelemben is, a baloldali elnök, Hollande győzelmében jelentős szerepet játszhatott, hogy éppen az üzem példájából kiindulva "munkabarát" politikát fogalmazott meg, és egy "gyárvédelmi" jogszabály beiktatását javasolta még a választási kampány során. Eszerint minden gyárbezárás előtt meg kell próbálni vevőt találni a profitabilisen is működtethető üzemekre.

A francia ipari miniszter nem állt meg a dehonesztáló kijelentéseknél, összhangban a kampány során megfogalmazott ötlettel, kötelezné az ArcelorMittalt, hogy az üzem bezárása helyett megpróbálja egyben értékesíteni a gyárat. Montebourg arra az esetre, ha az ArcelorMittal ezt megtagadná, a gyár lehetséges államosítását is kilátásba helyezte múlt héten.

A ArcelorMittal jogászai szerint a direkt államosításank kicsi az esélye, és a "gyárvédelmi" jogszabály is nehezen állná meg a helyét az EU jogszabályok és a francia alkotmány mellett. Az ArcelorMittal úgy döntött, hogy december 1-ig, azaz szombatig ad haladékot a kormány számára, hogy vevőt találjanak, utána az eredeti terveknek megfelelően beszünteti a termelést a két kohóban.

Az egyébként nyíltan globalizációellenes Montebourg korábban hasonlóan agresszív kirohanásokat intézett a szintén költségcsökkentési tervekkel üzemet bezáró Peugeot-család ellen is.

A részvény egyelőre nem reagált igazán látványosan az újabb fejleményekre, 1,3 százalékos emelkedést mutat, amiben inkább az általános reggeli jó hangulatnak lehet szerepe.

ArcelorMittal (Euronext Amsterdam)