Dicséretet kapott a kormány Strasbourgból

Vágólapra másolva!
Kielégítő választ adott Magyarország az Európa Tanács médiaszabályozással kapcsolatban vitatott kérdéseire, közölte az MTI-vel a strasbourgi testület főtitkára. Jól jön már egy piros pont a nemzetközi szervezetek (az IMf és az Európai Bizottság) gazdaságpolitikával kapcsolatos kritikus tegnapi észrevételei után, illetve mielőtt Orbán Viktor holnap Brüsszelben José Manuel Barrosoval találkozik. Bár a Tanács pozitív döntése kedvezően hathat a megítélésünkre, az egyik legfontosabb kormányzati célnak tartott túlzott deficit eljárástól való megszabaduláshoz gazdasági fronton is halmoznunk kell a jó pontokat.
Vágólapra másolva!

Az Európa Tanács megállapításai szerint Magyarországon olyan médiaszabályozó testület jön majd létre, ami eltér a kormány eredeti elképzeléseitől. Ezalapján a dolgok jó irányba haladnak, így lezárulhatott a párbeszéd Magyarország és a Tanács között. A vizsgálat elindítására és a párbeszéd megkezdésére még az Európai Bizottság kérte fel a strasbourgi testületet, mely tegnap a magyar gazdaságpolitikai iránnyal kapcsolatban már kritikusabb hangot ütött.

Bár a fiskális kiigazítás eddigi lépéseit üdvözölték, felhívták a kormány figyelmét, hogy a költségvetési intézkedések minőségét is szem előtt kellene tartani. További intézkedések lehetnek szükségesek, hogy a hiányt tartósan a 3 százalékos cél alatt lehessen tartani, miközben aggodalomra ad okot az ország nyomott potenciális gazdasági növekedése.

A brüsszeli vélemény már csak azért is fontos a kormány számára, mert idén szeretne megszabadulni a túlzott deficit eljárás miatti béklyótól (mellyel kapcsolatban nyáron várható döntés). Éppen emiatt lehet fontos az a holnapi Orbán-Barroso talállkozó, melyen többek között ezt a témát is érinthetik majd a politikusok, vagy a Bizottság február végi jelentése a magyar gazdasági teljesítmény állapotáról.