Matolcsy a hibás! - Roubiniék visszavágtak

Vágólapra másolva!
Matolcsy György múlt heti írása miatt gyengült látványosan csütörtökön és pénteken a forint, nem az RGE keddi, shortolásról szóló kereskedési ajánlása okozta a kilengést - írja az RGE legújabb elemzésében, válaszul a Nemzetgazdasági Minisztérium közleményére, amely a forint gyengülésének egyedüli okozójaként nevezte meg Roubini cégét.
Vágólapra másolva!

Matolcsy György szavai küldték múlt héten lejtőre a forintot a Nouriel Roubini nevével fémjelzett RGE közép-kelet-európai vezető elemzője szerint, hiába próbálta hétfői közleményében a híres közgazdász tanácsadócégére kenni a forint gyengülését a Nemzetgazdasági Minisztérium - írja a Wall Street Journal az RGE legújabb írására hivatkozva.

Jelena Vukotic a közleményre adott válaszában rámutat, hiba volt a gazdasági minisztertől, hogy miközben a piac esélyes jegybankelnöki jelöltként tekint rá, arról értekezett múlt heti cikkében, hogy a korábbi kormányok részéről tévedés volt erősen tartani a forintot. Érthető, hogy a piac jelzésként értékelte a cikket, véli a vezető elemző.

Az RGE újabb írása arra is rámutat, hogy a gyengülés nem volt drámai mértékű, a kormány "unortodox intézkedések iránti étvágya" már okozott nagyobb kilengéseket is. A tavasszal kinevezendő új jegybankelnök esetleges nem konvencionális lépései ugyanakkor további nyomást gyakorolhatnak a forintra az RGE szerint.

Mint ismeretes múlt csütörtökön és pénteken a forint látványos gyengüléssel héthónapos mélypontra esett az euróval szemben. A piac a gyengülést egyöntetűen Matolcsy György Heti Válaszban megjelent írásával magyarázta, az NGM ugyanakkor tegnap egy inkább tréfás, mint komolyan vehető közleményben a gyengülést azzal indokolta, hogy Nouriel Roubini (személyesen) a forint shortolására szólított fel. Ahogy már korábban is írtuk, ez valószínűleg egyáltalán nem igaz.