Márpedig Matolcsy gyengíti a forintot

Vágólapra másolva!
Az NGM egy elemzőházra fogta a forint gyengülését, az elemzők szerint viszont világos, hogy Matolcsy szavai bizonytalanítják el a piacot.
Vágólapra másolva!

Matolcsy György gyengítette a forintot - vágott vissza a Roubini Global Economics nevű elemzőház a magyar kormánynak, amely szerint nagyrészt épp a cég tehetett arról, hogy 300 forint közelébe került a forint árfolyama - írta a Wall Street Journal.

A Nemzetgazdasági Minisztérium hétfőn, amikor ismét jelentősen gyengült a forint, kiadott egy közleményt, amely szerint spekulánsok támadják Magyarországot. Ebben azt írták, hogy Nouriel Roubini, a pénzügyi sajtóban csak dr. Végzetnek nevezett közgazdász elemzése okozta a forint gyengülését.

"Az elmúlt hét keddjén Nouriel Roubini, a világ egyik legbefolyásosabb pénzügyi elemzője, szokásos hírlevelének előfizetői részére a következő befektetői tanácsot küldte: 'Amíg Magyarország kormánya alá nem írja az új IMF-megállapodást, addig a forint shortolását javasoljuk.' Vagyis ezzel a mondattal jelezte, hogy a befektetőknek a forint gyengülésére kell játszaniuk" - írta az NGM.

Hivatalos válaszközleményt nem adott ki a Roubini elemzőház, de Jelena Vukotic, a cég kelet-európai részlegének vezető elemzője azt írta jegyzetében, hogy Matolcsy György maga tehet a forint gyengüléséről.

A miniszter ugyanis, aki esélyes a következő jegybankelnökségre, azt nyilatkozta, hogy a forint erősen tartása végzetesnek bizonyult. Ebből arra következtettek az elemzők, hogy a kormány szándéka a forint gyengítése, ráadásul márciusban a kormány jelölheti a következő jegybankelnököt. Vukotic erre hívta fel a figyelmet jegyzetében, amikor azt írta: "a piacok úgy értelmezik ezt a nyilatkozatot, hogy a kormány sokkal agresszívabb monetáris lazításban és gyengébb forintban gondolkodik".