Vágólapra másolva!
A délelőtti kisebb kisiklást eltűntetve pluszban tudott zárni a BUX, mely így tovább folytatta emelkedését az elmúlt napok remek teljesítménye után. Ebben leginkább a két gyógyszerpapír, a Richter és az Egis erősödése volt a segítségére.Európában visszacsúsztak délután a részvényindexek, melyek közül a legtöbb már a negatív tartományban mozog zárás előtt. A Renaul viszont nagyot menetel, miután az autógyártó Európán kívüli értékesítési számai igen jól alakultak.Amerikában egyelőre nem tudnak feljebb mászni a részvényindexek a tegnapi emelkedés után, melyek enyhe mínuszban mozognak. Nagy pánikra viszont nincs ok, csupán nincs megfelelő indikáció az újabb csúcsdöntésre, tegnap ugyanis az S&P 500 öt éve nem látott magasságokban zárt. A vételi kedvet a vártnál rosszabb michigani fogyasztói bizalmi index sem segítheti.
Vágólapra másolva!

A Richter és az Egis segítségével visszapattant a BUX

Visszatért a negatív tartományból délután a magyar részvényindex, mely ma is felülteljesítette régiós társait, és végül 0,4 százalékkal került feljebb. A BUX leginkább a Richternek és az Egisnek köszönheti felkanyarodását, a két gyógyszerpapír több mint 1 százalékos pluszban fejezte be a kereskedést.

A nagyobb emelkedést viszont nem segíthette az a bejelentés a Fitch vezérigazgatójától, melyben Matteo Napolitano elmondta, hogy a közeljövőben nem javít a hazai adósminősítésen a Fitch a kormány kiszámíthatatlan politikája és a recessziós környezet miatt. A Fitch decemberben megerősítette a bóvli kategóriában lévő magyar osztályzatot (BB+).

Forrás: [origo]

A többi blue-chip közül a Magyar Telekom fél százalékkal került feljebb, az OTP pedig tovább folytatta emelkedését, amivel újabb másfél éves csúcsa közelében zárt. A MOL viszont tegnapi záróértékén fejezte be a kereskedést.

Forrás: [origo]

A kisebb papírok közül a Plotinus ugrott meg jelentős, 3,4 százalékos mértékben, miután a vállalatnak újra jelentős, 8 százalékot meghaladó mértékében változott meg a vagyoni helyzete.

Rajta kívül a PannErgy 0,2 százalékot esett ma annak ellenére, hogy a cég nemsokára befejezi miskolci projektjét. A társaság azonban jóval korábbra, múlt év utolsó negyedévére ígérte a befejezést.

A forint kisebb gyengülésen ment keresztül a főbb devizákkal szemben, az euró/forint kurzusa már 293 felett a dollár/forint árfolyama pedig 220,7 körül tanyázik. A svájci frank kurzusa is korrigálta a nagyobb erősödését, és visszatért havi csúcsáról.

EURHUF árfolyama

Forrás: [origo]

Száguld a Renault

Eltűnt a remek kínai makroadatok után kialakult jobb hangulat az európai tőzsdékről, ahol egyes indexek már visszacsúsztak a negatív tartományba. A hurráhangulat vélhetően azért maradt el, mert a kínai gazdaság 7,8 százalékos éves növekedése ugyan felülteljesítette a várakozásokat, de még így is az utóbbi évtized legalacsonyabb szintjének felel meg.

Ezen túl azok a félelmek is felerősödtek, hogy Nagy-Britannia hamarosan kiléphet az Európai Unióból. Ha nem sikerül fontos kérdésekben reformokat elindítani a britek jelezték, hogy kiléphetnek a régióból. David Cameron miniszterelnök szerint az EU három fontos problémával néz szembe: a hitelválsággal, a gyengülő versenyképességgel és az egyre gyengébb támogatottsággal a lakosság körében.

Kisebb nyugtalanságot okozhat az is, hogy Cameron elhalasztotta az erről szóló várva várt beszédét az algériai túszdráma miatt, de a szöveget publikálták.

Az olasz FTSE/MIB-t az sem segítheti, hogy 1 százalékos recessziót jósol Olaszországban az olasz jegybank. A fél évvel ezelőtti prognózis még -0,2 százalék volt, és a legújabb becslés szerint 2012-ben 2,7 százalékkal zsugorodott a kibocsátás Olaszországban, és 2014-ben is csupán 0,7 százalékos GDP-növekedésre lehet számítani.

Forrás: [origo]

A Renault 3,8 százalékos drágulással segíti a CAC 40-et, miután az autógyártó Európán kívüli értékesítési számai igen júl alakultak. A befektetők pozitívnak ítélik, hogy az Európán kívüli értékestés új rekordot ért el, a közel 1,28 millió eladott gépjármű 9,1 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbit.

A piacokat továbbra is jellemzően a bányaipari cégek erősödése próbálja feljebb húzni, mivel a kínai remek makroadatok után újra felerősödtek a remények, hogy a világ második legnagyobb gazdasága a helyes növekedési pályára áll. Kína a világ legnagyobb nyersanyag-importőre, így a bányatársaságokra is kedvező hatással lehet Kína fellendülése. Ezek következtében a Rio Tinto 2,5 százalékot, a Kazakhmys 0,8 százalékot drágult Londonban, az ArcelorMittal Amszterdamban pedig 1,7 százalékkal került feljebb.

Mélyrepülésben az Intel

Tegnapi záróértékük körül mocorognak az amerikai részvényindexek, amivel úgy tűnik a tegnapi emelkedés nem tud folytatódni. A vételi kedvet a csalódást okozó a michigani fogyasztói bizalmi index januári alakulása folythatja el, mely csupán 71,3 pontos értéket mutat a várt 75 pont helyett. Ez kisebb visszaesés az előző havi 72,9 pont után.

Az európai tőzsdék sem teljesítenek ma valami fényesen, ezen túl a beinduló gyorsjelentési szezonban felemás számok láttak napvilágot, ami szintén gátolhatja az erősödéseket. Pánikra azonban nem nagyon lehet ok, az S&P 500 tegnap ötéves csúcson zárt, így érthető, hogy megfelelő indikáció hiányában nem tud új csúcsot ütni.

Így az S&P 500 és a Dow Jones 0,1 százalékos, a Nasdaq 0,4 százalékos mínuszban forog.

Forrás: [origo]

Az S&P 500 szektorai közül a pénzügyi és technológiai cégek papírjai mutatnak nagyobb lemaradást. Az előbbieket a Morgan Stanley 5,6 százalékos ugrása sem tudja kihúzni a negatív tartományból, mely pozitívan reagált a vártnál kedvezőbb eredményekről beszámoló gyorsjelentésére.

A technológiai szektort többek között az Intel esése taszítja mélyebb, melytovábbra sem tud talpraállni, miután úgy tűnik, hogy a piac nagyon nem szereti a cég terveit. A negyedik negyedévben hiába teljesített felül a részvény, az első negyedéves bevételprognózis gyengébb, mint az elemzői várakozások, ráadásul a cég 2 milliárd dollárral megemelte beruházási programját, amit az elemzők túl költségesnek találnak, ráadásul az eredménye is később jelentkezik majd. A részvények már 6 százalékot zuhantak.

Ezzel szemben a General Electric jól mozog remek gyorsjelentése után, mely valamivel több mint 2 százalékkal meghaladta az elemzői várakozásokat mind a lényeges operációk egy részvényre jutó eredménye, mind árbevétel terén. Ahogy megjósoltuk, a részvények árfolyama kitört a háromszögből, és 2,5 százalékkal került feljebb.

A BlackBerry telefonok gyártója, a Research in Motion 4,8 százalékos pluszban forog, miután a Jefferies elemzője semlegesről vételre minősítette fel a társaság papírjait. Az indoklás szerint a cég új szoftvere jelentős vetélytársa lesz a riválisoknak a biztonságos vállalati emailek küldő eszközök piacán..

Forrás: [origo]

A nyersanyagpiacon nincs nagy mozgás, a WTI olaj megtorpant 4 hónapos csúcsa előtt, ahova a remek kínai makroadatok után került. Az árfolyama nem sokkal 95 dollár fölött mozog 0,2 százalékos esés után. Az arany 0,1 százalékot vesztve értékéből nem sokkal 1690 dollár alatt található.