Eltüntethették az Electro World vagyonát

Vágólapra másolva!
Csődbűncselekményt gyanít az adóhatóság a két éve tönkrement Electro Worldnél, ezért nyomozást folytat, értesült a Privát Kopó bűnügyi portál.
Vágólapra másolva!

A Privát Kopó bűnügyi portál információja szerint csődbűncselekmény gyanúja miatt nyomoz az adóhatóság Közép-magyarországi Regionális Bűnügyi Igazgatósága a tönkrement Electro World Magyarország Kft. vagyonának eltűntetésével összefüggésben.

Mint emlékeztetnek rá, a fizetésképtelenné vált, a beszállítókkal szemben több százmillió forintos tartozást halmozott fel az Electro World Magyarország Kft., amelynek felszámolását 2011 októberében rendelte el a Fővárosi Bíróság Gazdasági Kollégiuma.

Az eljárás során felmerült a gyanú, hogy az elektronikai áruházláncot működtető céget a társaság volt vezetői és tulajdonosai "kiürítették", a hitelezői igények kielégítésére fedezetként szolgáló, több százmillió forint értékű vagyont az Electro World Services Kft.-be "mentették át", és azt különböző vállalkozásoknak értékesítették, továbbá a kereskedelmi vállalat gazdasági tevékenységével összefüggésben keletkezett iratokat semmisítettek meg.

A NAV bűnügyi szóvivője a Privát Kopó megkeresésére a nyomozás tényét megerősítette, azonban azzal összefüggésben - a büntetőeljárás érdekeire hivatkozva - részleteket nem közölt.

A Privát Kopó értesülése szerint a NAV Közép-magyarországi Regionális Bűnügyi Igazgatósága a közelmúltban zárta le azt a - számlacsalási ügyben indított - nyomozást, amelyben az Electro World Magyarország Kft., a Bender-Log Zrt., valamint a Life Line Consulting Kft. érintett. Az adócsalás bűntette miatt folytatott eljárás iratait a pénzügyi nyomozók 2012. december 14-én küldték el vádemelési javaslattal a Fővárosi Főügyészségnek. Az elkövetési érték 223 millió forint, azaz az Electro World - fiktív számlák befogadásával - ennyivel csökkentette áfafizetési kötelezettségét. A bűnügynek öt gyanúsítottja van (az Electro World Kft. a Bender-Log Zrt. és a Life Line Consulting Kft. volt cégvezetői), akikkel szemben adócsalás miatt javasolt vádemelést a NAV.