Majdnem 800 ezer forint a legmagasabb nyugdíj

Vágólapra másolva!
Közel 800 ezer forintos a legmagasabb nyugdíj, amely 28-szor magasabb a nyugdíjminimumnál - írja a Világgazdaság. Az átlagnyugdíjas havi 95 ezer forintból gazdálkodhat.
Vágólapra másolva!

Huszonnyolcszoros különbség van a nyugdíjak között - írja a Világgazdaság az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság (ONYF) adatai alapján. A lap szerint a 28 500 forint kötelező nyugdíjminimumnál közel huszonnyolcszor több a legmagasabb összegű nyugdíj. Utóbbi 57 év munkaviszony után pontosan 789 870 forintot ér. Az ellátások kiemelkedően magas összegét legtöbbször az magyarázza, hogy az érintettek jóval tovább dolgoztak a korhatárnál.

Akik az irányadó korhatárnál korábban mentek nyugdíjba, még az öregségi nyugdíjminimumnál is kevesebbel kénytelenek beérni. Tavaly valamivel több, mint hatezer nyugdíjas kapott havi 28 500 forintot, vagy még ennél is kevesebbet.

Az összes nyugdíjas közül a negyvenéves szolgálati idővel nyugdíjba vonult nők számíthattak átlagosan a legmagasabb, több mint 108 ezer forintos havi ellátásra. Az öregségi nyugdíjak 95 716 forintos havi átlaga ennél közel 13 ezer forinttal volt kevesebb. A fő ellátásként özvegyi nyugdíjban részesülők átlagellátása havonta átlagosan 60 ezer forint volt, míg a kiegészítő özvegyi ellátásban részesülők kicsit kevesebb, mint 31, az árvaellátás jogosultjai pedig közel 39 ezer forintot kaptak havonta - olvasható a Világgazdaságban.