Megütötték a német indexet!

Vágólapra másolva!
Különösebb ok nélkül nagy zuhanáson ment keresztül délután a DAX, mely délelőtt még tegnapi záróértéke körül mocorgott, délután viszont már közel másfél százalékos mínuszban található. A mai német makroadat ugyan a vártnál kissé gyengébb lett, ez viszont nem magyarázza teljesen a gyengülés okát. Egyes vélemények szerint a rossz teljesítmény hátterében az állhat, hogy Németország nem kívánja gyengíteni az eurót, ami kedvezőtlen hatással lehet az exportáló német cégek eredményességére.
Vágólapra másolva!

Nagy zuhanáson ment keresztül délután a német DAX index, a délelőtti tötymörgés után már másfél százalékos mínuszban mozog a benchmark. Fontosabb piacmozgató hír nem látott napvilágot, délben csupán a német gyáripari megrendelések decemberi alakulását tették közzé, ami a prognózisoknál kissé nagyobb visszaesést mutatott éves alapon, mivel a zsugorodás 1,8 százalékos volt a várt 1,2 százalékos csökkenés helyett.

DAX index alakulása (pontban)

Forrás: [origo]

Erre viszont csupán néhány tized pontos eséssel reagált a DAX, így a nagyobb gyengülés hátterében más tényező állhat. Egyes vélemények szerint a rossz teljesítményben az játszhat szerepet, hogy Angela Merkel szóvívője közölte, az eurót nem tekintik túlértékeltnek, és nem kívánnak a közös deviza gyengítéséért erőfeszítéseket tenni. Ez pedig kedvezőtlen hír lehet a német vállalatok számára, ugyanis a gyengülő euró kedvező hatással lenne ezeknek a társaságoknak az eredményére. Németország ugyanis a világ második legnagyobb exportőrének számít Kína után.

Az euró bő 14 hónapos csúcsán mozog a dollárral szemben, emiatt Francois Hollande francia elnök kedden közölte, az eurózóna országainak egy jóval alacsonyabb célárat kéne belőniük a közös fizetőeszközre, hogy a versenyképességük ne sérüljön a világpiacon.

EURUSD árfolyama

Forrás: [origo]

Nem segít a helyzeten a spanyol és olasz politikai feszültség sem, mint ismert Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök korrupciós botrányba keveredett, ezért az ellenzék vezetője lemondásra szólította fel. Ezen túl Olaszországban február végén választásokat tartanak, ahol az aggodalmakat Silvio Berlusconi feltűnése gerjesztheti. A korábbi miniszterelnök elmondta, ha pártja megnyeri a választásokat, csökkenteni fogják az adókat. A lépés viszont súlyosan veszélyeztetheti a korábban megkezdett reformfolyamatokat.