Lengyelország
15:002024. június 16.
Hollandia
Szlovénia
18:002024. június 16.
Dánia

Sokkoló visszaesés a magyar gazdaságban - 292-nél a forint

Vágólapra másolva!
Megbicsaklott a magyar tündérmese, miután vaskos negatív meglepetést okozott a negyedik negyedéves magyar GDP-adat, a magyar gazdaságban a vártnál lényegesen erőteljesebb volt a visszaesés mértéke. Az egyébként sem túl fényes előrejelzésekhez képest is nagyon gyenge teljesítményben komoly szerepe volt a decemberben is több mint 3 százalékkal zsugorodó ipari termelésnek. A forint hirtelen nagyot ugrott a hírre, már 292 felett is járt az árfolyam, ami megerősíti korábbi jelzéseinket, miszerint erősödés helyett inkább gyengülésre érdemes berendezkedni.
Vágólapra másolva!

A magyar "tündérmese"

Vaskos negatív meglepetést okozott a magyar gazdaság negyedik negyedéves teljesítménye. 0,9 százalékkal zsugorodott a magyar GDP a harmadik negyedévhez képest, szemben az elemzők által várt 0,3 százalékos visszaeséssel. Éves összevetésben, azaz 2011 azonos időszakához képest 2,7 százalékos volt a csökkenés mértéke, miközben az elemzői konszenzus 1,9 százalékot valószínűsített.

A magyar gazdaság ezzel 2012 mind a négy negyedévében negatív meglepetést okozott, a negyedéves reál GDP sorozatban negyedik alkalommal nagyobb ütemben zsugorodott, mint a Bloomberg elemzői konszenzusa alapján a piac várta.

A recesszió mélyülésében komoly szerepet játszik az ipari termelés erőteljes visszaesése, a novemberi 7,1 százalékos éves csökkenés után ugyan decemberben "csak" 3,4 százalékkal esett vissza az ipari termelés (ami megegyezett a Bloomberg elemzői konsznezusával), a negyedéves teljesítmény súlyos teherként nehezedett a GDP alakulására. A KSH szerint ugyanakkor az ipari termelés mellett a mezőgazdaság, a fogyasztás és az export terén is visszaesés volt tapasztalható, mind visszahúzta a GDP-t.

Technikai tényező miatt esett vissza az infláció

A sok rossz hír között talán valami fellélegzést jelenthetne, hogy januárban mérséklődött a fogyasztói árak emelkedése, a decemberi 5 százalékos éves növekedés után csupán 3,7 százalék volt a drágulás üteme. A visszaesésben ugyanakkor egy technikai tényező játszik szerepet, egy évvel ezelőtt januárban ugyanis az áfa megemelése hajtotta felfelé a fogyasztói árakat, és ehhez a megugráshoz képest nőtt az árindex 3,7 százalékos ütemben. Az előttünk álló hónapokban hasonlóan visszafogott lehet a drágulás, ha a kormány rezsicsökkentő intézkedései jelentkeznek a fogyasztói kosár árában.

Felpattant 290-ről a forint

A negatív hírekre a forint árfolyama az euróval szemben 290 közeléből 291,9-ig ugrott fel, időközben megfordult már hajszálnyival 292 felett is.

EURHUF (1 perces)

A forint mai mozgása megerősíti korábbi, technikai alapon megfogalmazott sejtéseinket. Az euró-forint árfolyam nem tudott a 290-es erőteljes támaszszint alá kúszni, csupán napon belül voltak tétova kísérletei tegnap. A mai felpattanással a kurzus visszatért az 50 napos mozgóátlag fölé is. Egyelőre úgy tűnik, felfelé sokkal szabadabb tehát az árfolyam mozgása, miközben a forint erősödése elé a komoly technikai szintek mellett a forint gyengülése felé ható makro fundamentumok is akadályt görgetnek.

EURHUF (napi chart)

Reagál az NGM

A minden tekintetben lehangoló növekedési adatra a Nemzetgazdasági Minisztérium az alábbi közleménnyel reagált:

"Az aszály és az unió elhúzódó válsága miatt csökkenhetett - a várakozásokkal összhangban - a tavalyi GDP. A KSH ma reggeli közleménye alapján 2012-ben a magyar gazdaság teljesítménye 1,7%-kal esett vissza.

A magyar gazdaság kettős arcot mutatott: míg a bruttó hazai termék csökkent, addig a foglalkoztatás továbbra is jelentősen bővült, s emellett a munkanélküliség is csökkenni tudott az év elejéhez képest. Az iparban fontos beruházások történtek, emellett a járműipar kapacitása folyamatosan bővül, amelynek hatása idén már érezhető lesz. A minimálbér és a nettó bérek emelkedtek, a családi adókedvezményben részesülők jelentős reálbér növekedést tapasztalhattak. Mindemellett a Kormánynak sikerült a költségvetés egyenlegét - a tavalyi többlet után - 3% alatt tartani, ami nemzetközi összevetésben is szinte példátlan siker.

A GDP alakulásának pontos okát még nem ismerjük, a részletes adatokat csak március 8-án publikálja a KSH. A visszaesés azonban minden valószínűség szerint az ipari és a mezőgazdasági termelésre vezethető vissza, azokra az ágazatokra, melyek 2011-ben jól teljesítettek, vagyis a bázishatás erős volt. Ezeken túl az ipar esetében az EU elhúzódó válsága miatti csökkenő export-megrendelések, utóbbi esetében az aszályos idő játszott főszerepet.

Az idei évben Magyarországon a gazdaság teljesítménye már növekedni fog. Ennek előjelei a pozitív beszerzési menedzser index adatokban, a javuló fogyasztói bizalomban és a felfutó ipari rendelésállomány adatokban már tetten érhetőek. Idén a növekedés ráadásul úgy térhet vissza, hogy az államháztartás pénzügyei rendben vannak, az adósság folyamatosan csökken és a foglalkoztatás is bővül. Magyarország piaci finanszírozása biztosított, ezt mutatja a kötvénykibocsátás sikere is, ez pedig erősíti a bizalmat az ország fundamentumai iránt, ami a beruházások emelkedéséhez vezethet. Ezt a kormányzat stratégiai megállapodásai és a véglegesített adóstruktúra is segíti." (Forrás: kormany.hu)



Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről