Hiába a pozitív meglepetés, zuhan a spanyol bankóriás!

Vágólapra másolva!
Az elemzői várakozásokat meghaladó negyedéves nettó eredményről számolt be a második legnagyobb spanyol bank, a BBVA. A kedvező eredmény hátterében a latin.amerikai egységek jó szereplése áll, ugyanakkor a spanyol short tilalom eltörlése nem kedvez a bankpapírnak, jelenleg 4 százalékos mínuszban található kurzusa.
Vágólapra másolva!

20 millió eurós profitról számolt be negyedik negyedéves gyorsjelentésében a második legnagyobb spanyol bank, a BBVA, amivel sikerült túlszárnyalni az elemzők által várt és a tavalyi 139 millió eurós veszteséget is. A BBVA bevételeit elsősorban a latin-amerikai egységek húzták meg, ezzel ellensúlyozva a spanyol ingatlaneszközökön elszámolt céltartalékolást. A tengerentúli operáció igen meghatározó a bank szempontjából, mivel a bank bruttó bevételeinek több mint felét szállítják szemben Európával, ami mintegy 30 százalékos kitettséggel rendelkezik e téren.

A nem teljesítő hitelek állománya tovább növekedett a portfólión belül, az év végére 5,1 százalékra emelkedett az előző negyedévi 4,8, illetve az egy évvel korábbi 4 százalékról.

Éves szinten 44 százalékos visszaesésről számolt be profit terén a BBVA. 2012-ben 1,68 milliárd eurós nyereséggel zárt a spanyol bank, amivel hozta a konszenzusban szereplő 1,65 milliárd eurós várakozást, igaz, ezzel jócskán elmaradt a tavalyi 3 milliárd eurós értéktől. Csak Spanyolországot tekintve 1,27 milliárd eurós veszteséget termelt a BBVA az egy évvel korábbi 1,35 milliárd eurós profitot követően.

Forrás: [origo]

Az amerikai MetLife biztosító 2 milliárd dollár fejében vásárolja fel a chilei AFP Provida nyugdíjalapkezelőt, melyben 64,3 százalékos részesedéssel rendelkezik a spanyol BBVA. A bank egyaránt rábólintott az ügyletre.

Bár a negyedik negyedéves profittal pozitív meglepetést okozott a BBVA a befektetőinek, a spanyol hatóság döntése, miszerint feloldásra került az eddigi short tilalom nem kedvez a bankpapírnak. Jelenleg 4 százalékos zuhanásával az egyik legrosszabbul teljesítő komponens az IBEX35 indexben. Legnagyobb versenytársa, a Banco Santander is hasonlóan tragikusan teljesít. A 6 százalékos mínuszban lévő bank tegnap tette közzé gyorsjelentését, amiben csupán feleakkora nyereségről számolt be, mint amire az elemzők számítottak.

BBVA (Madrid)

Forrás: [origo]