Románia
15:002024. június 17.
Ukrajna
Belgium
18:002024. június 17.
Szlovákia

Olcsó hitelekkel debütálhat az új MNB

Vágólapra másolva!
Az MNB új vezetése brit mintára adna az alapkamatnál olcsóbban hitelt a bankoknak. Egy szakértő már korábban arról beszélt, hogy erre nem kéne elindulni.
Vágólapra másolva!

A Napi Gazdaság információ szerint a Magyar Nemzeti Bank új vezetése egy olyan gazdaságélénkítő akciót tervez, amely hasonlítana a Bank of England egyik próbálkozásához. A jegybank "az alapkamatnál akár több száz bázisponttal alacsonyabb kamat mellett nyújtana forintalapú finanszírozást a hazai bankoknak, ha azok cserébe ezeket a forrásokat új hitelkihelyezésekre fordítanák" - írja a lap.

A terv nem teljesen meglepő Zsiday Viktor a Concorde Alapkezelő portfoliómenedzser már korábban is felhívta a figyelmet a brit példára. Igaz, ő éppen azt hangsúlyozta, hogy ezt a mintát nem kéne követni.

Szerinte a hatás kimerülne abban, hogy a Magyarországon lévő külföldi tulajdonú bankok lecserélnék a pénzüket, vagyis az anyabanktól kapott hitelt fizetnék ki az olcsón megszerzett forrásból. Ez egyrészt gyengítené a forintot, másrészt egyre kevésbé zsarolhatóvá tenné a bankokat a kormányzat számára.

"A hazai bankok azért nem tudnak szinte semmit tenni a kormányzati adókkal, követelésekkel szemben, mivel rengeteg a veszítenivalójuk. Az anyabankok hatalmas pénzeket (a nyugat-európai megtakarítók betéteit) nyomtak be az országunkba, s amíg ezek a pénzek itt vannak, nem húzhatnak ujjat velünk, nem kockáztathatják a betétek sorsát" - írta.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről