Összefog a csúcson Merkel és Hollande

Vágólapra másolva!
Francois Hollande és Angela Merkel azonos véleményen van a 2014 és 2020 közötti uniós költségvetésről a csúcstalálkozó kezdete előtt.
Vágólapra másolva!

A francia államfő és a német kancellár azonos véleményen van az Európai Unió következő költségvetésére vonatkozó kompromisszum körvonalait illetően - jelentette a német hírügynökség pár órával a sorsdöntőnek ígérkező pénzügyi csúcstalálkozó csütörtök délutáni kezdete előtt. A 2014-20 közötti időszak büdzséje nagyjából egybillió (ezer milliárd) euróra rúg. Herman Van Rompuy, az Európai Tanács elnöke további könnyítéseket ígért a nagy nettó befizetőknek - köztük Nagy-Britanniának és Németországnak -, így a kompromisszumos javaslat 960 milliárd euróról szól.

Angela Merkel kancellár óvatosan fogalmazott a csúcs kezdete előtt. "Az álláspontok még meglehetősen távol vannak egymástól" - mondta, hozzáfűzve: Berlin mindent meg fog tenni azért, hogy létrejöjjön a megegyezés. Ennek érdekében "mindnyájunknak keményen kell dolgoznia." A kancellár nem zárta ki azt a megoldást sem, hogy - ha nem sikerül megegyezni a hétéves időszak költségvetésében - a jövőben egy-egy évre szóló büdzsét fogadjanak el a tagállamok vezetői.

Francois Hollande francia elnök ragaszkodik az agrárszubvenció megőrzéséhez. "Ha Európa mindenáron kompromisszumra törekedne, ha feladná közös politikáját, és elfeledkezne a mezőgazdaságról, azzal nem tudnék egyetérteni" - jelentette ki. Franciaország évente mintegy 10 milliárd eurót kap a CAP (közös agrárpolitika) szubvenciós alapjából, amivel a CAP első számú haszonélvezője - jegyezte meg a dpa hírügynökség.

Hollande szerint a pénzügyi tervezés során tekintetbe kell venni a növekedés ösztönzését és a szolidaritást is, biztosítva ezek finanszírozását. "Ha vannak ésszerűtlenül gondolkodók, majd megpróbálom észre téríteni őket - egy bizonyos pontig" - jelentette ki a francia államfő.

A pénzügyi pókerjátszma központi alakja a brit kormányfő. David Cameron a brüsszeli csúcs kezdete előtt leszögezte: ha a büdzsé számai nem lesznek kisebbek, akkor London nem köt alkut. Egy másik keményvonalas politikus, Mark Rutte holland miniszterelnök óvatos derűlátó hangot ütött meg a közös költségvetést illetően: "Nehéz lesz, de lehetséges."