Csodás új portékákat hoz az Intel

Vágólapra másolva!
Továbbra is elszántan próbálkozik betörni a mobiliparba az Intel, a héten sorra kerülő nagy barcelonai seregszemlén egy egész terméksorozatot mutat be okostelefonokba és táblagépekbe szánt processzorokból. A mobilipari áttörés az Intelnél már évek óta csupán nagy ígéret, és most mintha talán egyre közelebb araszolna a tűzhöz a cég, a menedzsment idei prognózisa alapján még mindig csak félgőzzel figyel a cég a fogyasztói elektronikában végbemenő hatalmas változásokra.
Vágólapra másolva!

Egész sor, okostelefonokra és táblagépekre optimalizált új processzort mutat be az Intel a ma startoló Mobile World Congressen Barcelonában. A dömpingszerű felhozatal célja, hogy a társaság végre be tudjon törni a mobilszámítástechnikai piacra, amit ugyan már évek óta fontolgat, de az áttörés ezen a téren elmaradt.

Csomó mobilprocesszor jön

A termékek között egyaránt található középkategóriás és felsőkategóriás, nagyteljesítményű készülékekhez készített processzor is. Az új termékek az Intel Atom nevű termékcsaládját bővítik, amelynek gyökerei még az alacsony teljesítményű és fogyasztású netbookok piacára nyúlnak vissza. Szintén Barcelonában mutatja be az Intel az eddigi legerőteljesebb mobilfelhasználásra szánt processzorát is, a négymagos BayTrailt is, amely az ígéretek alapján megkétszerezi a mostani a tabletchipek számítási teljesítményét.

A mobilipar legnagyobb éves seregszemléjének számító MWC-n nemcsak processzort, hanem az Intel kifejezetten okostelefonokhoz fejlesztett chipjeire épülő készülékeket is bemutat majd a tajvani Asus segítségével, de hasonló együttműködésre lépett a közelmúltban az Intel az Acerrel és a Safaricommal is, hogy végre sikerüljön számottevő módon megvetnie a lábát a mobiliparban.

A mobilszámítástecnikában továbbra is őrzi vezető szerepét a brit ARM Holdings, a legtöbb, mobilkészülékekhez gyártó vállalat az ARM architektúráját licenceli termékeihez. A PC-piacot uraló Intel ugyanakkor sokáig egyáltalán nem tudott belépni a piacra, mert dobott piacra olyan kisebb kapacitású, de kifejezetten a mobilkészülékek igényeire és alacsony fogyasztására hangolt termékekkel.

Mára némileg változott a kép, de továbbra sem nevezhető domináns szereplőnek a cég, csupán alig több mint egy tucatnyi okostelefon épült Intel chipekre, túlnyomó többségüket csak feltörekvő országokban lehet kapni, a kulcsfontosságú amerikai és nyugat-európai piacokon nincs számottevő termékkínálat. A tabletes ambíciók egyik letéteményese a Microsoft Surface névre keresztelt táblagépe, illetve abból is a drágább, erőteljesebb változat lehet, amelyet ugyanakkor csak idén év elején, a karácsonyi szezon lezárása után tudott elkezdeni forgalmazni a Microsoft.

Muszáj virítani a mobilban

A mobilszámítástechnika kulcsfontosságú lehet az Intel számára, hiszen a PC-piac növekedése megállt, és nem is biztos, hogy igazán nagy lendülettel újraindul bármikor is. A fogyasztói elektronikában a személyi számítógépek rengeteg funkcióját veszik át az okostelefonok és táblagépek, a számítógép-piac növekedése hosszabb távon is kizárólag utóbbiaktól származhat. Az Intel árbevételének nagyobb részét ugyanakkor a PC-khez gyártott processzorok adják, a nagyvállalati megoldások mind a bevétel, mind a profit terén lényegesen kisebb szeletet képviselnek.

A legutóbb negyedéves gyorsjelentésében az Intel ugyan meg tudta lepni az elemzőket a vártnál magasabb egy részvényre jutó eredményével, de ez így is 25 százalékos csökkenést jelent az egy évvel korábbi szinthez képest. A 2013-ra vonatkozó éves bevételprognózis csalódást keltő volt, de leginkább az lombozta le a befektetőket, hogy a menedzsment a beruházások élénkülésére figyelmeztetett.

Mindez arra utal, hogy az Intel továbbra sem a hatalmas volumennel kecsegtető mobilszférát állítja a stratégiája homlokterébe - dacára az eheti nagy bejelentéseknek -, hanem folytatja a PC-érában megkezdett technológiai versenyt a minél kifinomultabb gyártási megoldásokért, amiből rövid távon csak további súlyos ráfordítások származnak, és hosszú távon sem feltétlenül a piac igényeihez igazodó termékeket szül, legalábbis a fogyasztói szegmensben.

A nagyvállalati IT számára gyártott chipek terén az Intel továbbra is piacvezető, de ez kevés lesz az egyre jobban kieső PC-bevételek pótlására, így itt az idő, hogy végre valami nagyot tudjon virítani a mobilpiacon is az Intel.

Intel (Nasdaq)