Két évig nincs béremelés a spanyol autógyárban

Vágólapra másolva!
Nem emel béreket spanyolországi gyárában a General Motors az elkövetkezendő két évben, így megmaradhat a zaragozai gyár és nem kell tömeges elbocsátásoktól tartani a 25 százalékos munkanélküliséggel küzdő országban. A GM emellett tegnap jelentette be, hogy 500 embert küld el ausztráliai üzemeiből, mert az ausztrál dollár elmúlt időszaki erősödése következtében az egyik legdrágábban működő helyszínné vált az ország.
Vágólapra másolva!

2 évig nem emel bért a GM Spanyolországban

Befagyasztja a béreket a General Motors spanyolországi üzemeiben, amit a dolgozók kénytelenek voltak elfogadni, hogy ne kerüljenek az utcára. Emellett az országnak is jól jön, ha nem lesznek tömeges elbocsátások, hiszen a munkanélküliségi ráta már így is 25 százalék fölötti.

A dolgozói bérek várhatóan 2014 végéig maradnak változatlanok, ami nagy segítséget jelent a több mint 6 ezer embert foglalkoztató zaragozai gyárnak, ahol az Opel Corsa és a Meriva modelleket gyártják.

Az előzetes megegyezés fontos lépés, hogy a GM zaragozai üzeme továbbra is életképes maradhasson, valamint így az is lehetővé válik, hogy az amerikai autógyártó akár Spanyolországba telepíthesse újabb Opel modellek gyártását. Spanyolországban az előzetes szakszervezeti megállapodásokat általában ugyanolyan, vagy legalábbis nagyon hasonló formában szokták véglegesíteni.

Forrás: [origo]

A General Motors természetesen elégedett azzal, hogy a munkavállalók 65 százaléka elfogadta az új feltételeket. A társaság vezetése közleményében kiemelte, hogy úgy gondolja ezzel a megállapodással Zaragoza továbbra is a GM jövőbeli beruházási terveiben maradhat. A megegyezés szerint idén nem rúgnak ki senkit a cégtől, és 2015-2017 között évente 1,5 százalékkal fogják növelni a fizetést.

Habár a spanyol autóértékesítések márciusban tovább estek 14 százalékkal éves alapon az európai trendnek megfelelően, az utóbbi időben láthatóak jelek az autógyártás területén történő javulásra, elsősorban a spanyol kormány piacbarátabb foglalkoztatási szabályozásának köszönhetően.

Több autógyártó növelte termelését Spanyolországban, amióta a kormány munkaerőpiaci reformot hajtott végre, egyszerűbbé téve a cégek számára a munkavállalók felvételét és elbocsátását. Ezzel is a hatalmas munkanélküliséget próbálja csökkenteni a kabinet.

Nagyon drága lett Ausztrália

Az elsőszámú amerikai autóipari óriás tegnap jelentette be azt is, hogy 500 embert küld el ausztráliai gyáraiból, mivel az ausztrál dollár erősödése és a versenyző piacok devizaleértékelései következtében az egyik legdrágább gyártóhely lett az ország. Az ausztrál üzemek költségei 60 százalékkal magasabbak ma, mint voltak 10 évvel ezelőtt, mondta el a Bloombergnek Mike Devereux a GM ausztrál divíziójának igazgatója.

A legnagyobb konkurenciát a japán gyártók jelentik, akik a jen utóbbi időszakbeli gyengülésének köszönhetően komoly versenyelőnybe kerültek vetélytársaikkal szemben. Az ausztrál dollár a japán jennel szemben 29 százalékot erősödött tavaly október óta, és jelenleg már 2009 júniusa óta nem látott szinteken jár a keresztárfolyam.

Az AUD/JPY árfolyama

Forrás: [origo]

A cég a hétfői kereskedés során nem mutatott nagy mozgásokat, az árfolyam 0,2 százalékkal emelkedett.

A General Motors árfolyama (NYSE)

Forrás: [origo]