Új mobilóriás születik Németországban

Vágólapra másolva!
Megtörhet a Deutsche Telekom és a Vodafone hegemóniája Németországban, miután a mobilpiac harmadik és negyedik szereplője egyesülési terveikről számoltak be. Amennyiben a hatóságok és a részvényesek is rábólintanak a holland KPN és a spanyol Telefónica leányának ügyletére, úgy a legnagyobb német mobilszolgáltató jönne létre, több mint 43 millió ügyféllel. A tranzakció létrejötte akár egy nagyobb európai összeolvadási hullám kezdő lépése is lehet, hasonlóan Amerikához, ahol az elmúlt hónapokban több szolgáltató egyesült a hatékonyabb működés, és az ügyféligények jobb kiszolgálása érdekében.
Vágólapra másolva!

Hétfő délután még csak pletyka szinten keringet az üzleti életben, hogy a spanyol Telefónica felvásárolhatja a holland KPN telekommunikációs cég német leányát. Másnapra nem csak az akvizíciót erősítették meg, hanem részletes tervükkel is előálltak a felek. Ezek szerint a felvásárlást a spanyol telekomcég német leánya, a Telefónica Deutschland bonyolítja le mintegy 5 milliárd euró készpénz, illetve új részvények fejében. Az ügylet összértéke így a 8,1 milliárd eurót is eléri.

Forrás: Origo

A tranzakció révén, melyet ha az illetékes hatóságok és a részvényesek is jóváhagynak, létrejöhet Németország legnagyobb mobilszolgáltatója. Az üzlet lezárása 2014 első félévére tehető. A Bloomberg március végére vonatkozó adatai alapján a Telefónica Deutschland (O2) és a KPN (E-Plus) több mint 43 millió ügyfelével 38,4 százalékos piaci részesedéssel rendelkezett. Az új nagyágyú születésével könnyen megtörhetne a Vodafone (28,8%) és a Deutsche Telekom (32,8%) hegemóniája.

A milliárdos mogul húzza az orrát

Jelenleg a spanyol Telefónica 76,8 százalékban tulajdonolja német leányát, a Telefónica Deutschlandot, ami a tranzakció létrejöttével 65 százalékra olvadna. Eközben a holland KPN 17,6 százalékos részesedést szerezne a születőben lévő telekomóriásban.

Manapság a világ második leggazdagabb embereként számon tartott mexikói Carlos Slim öröme azonban nem lehet határtalan, ugyanis tavaly májusban a jelenlegi piaci árhoz képest jóval magasabb árfolyam mellett vásárolt be a KPN-ben. Számára így kedvezőtlen lehet, hogy a mostani nyomott árak mellett kell megválni egyik egységétől. A Financial Times értesülése szerint Slimnek nem magával az egység eladásával van problémája, hanem az árral. A Sanford C. Bernstein elemzője szerint a tranzakció révén nőhet annak az esélye, hogy a milliárdos növeli részesedését a KPN-ben. Az elemzőház már régóta arra spekulál az AT&T-vel közösen tennének ajánlatot a holland telekomcégre.

Forrás: Origo

Az éleződő verseny miatt nagy szükség van a vállalati összefonodásokra a telekomszektorban. A két cég bevételében és eredményében is visszaesés látható, azonban az egyesülés révén mintegy 5-5,5 milliárd eurós szinergiahatás érhető el számításaik szerint, ami mindenképpen pozitívum a felek számára.

Forrás: Origo

Fokozódó felvásárlási hullám

Az elmúlt hónapokban mind Amerikában, mind Európában felgyorsultak a felvásárlások, egyesülések és az eszközértékesítések a telekommunikációs szektorban. Az óceánon innen legutóbb éppen a spanyol Telefónica ír leánya kelt el, a vevő pedig az a hongkongi Hutchison Whampoa volt, amely már az olasz, a svéd, a dán, az osztrák és a brit telekommunikációs piacon is jelen van. A Telefónica Deutschland is hasonló lépés eredményeként került bevezetésre a német tőzsdére még tavaly ősszel.

A nagyobb üzletek elsősorban tőzsdei kibocsátások voltak az elmúlt hónapokban, melyek közül a legnagyobb volumenű az imént említett német telekomcég IPO-ja volt 1,45 milliárd euróval. Ennél azonban jóval nagyobb tranzakció is tervben volt, a Telefónica ugyanis 4-6 milliárd euró fejében piacra vezette volna latin-amerikai egységét is, ezt azonban egyelőre jegelték.

Forrás: Origo

IPO: Az angol initial public offering rövidítése, elsődleges tőzsdei kibocsátást jelent. Az IPO az az eljárás, aminek keretében egy zárkörű részvénytársaság részvényei széles körben elérhetővé válnak a tőzsdén keresztül. Általában jegyzési szakasszal kezdődik a folyamat, ahol a kibocsátást szervező befektetési bankok összegyűjtik és összesítik a részvényből vásárolni kívánó befektetők igényeit. A felkínált mennyiség és az ajánlatok alapján kialakuló egyensúlyi ár lesz a jegyzési ár, az IPO-ban résztvevő befektetők ezen az áron kapják meg a részvényeket. A jegyzés lezárultát követően kezdődik meg a tőzsdei kereskedés a részvényekkel, ugyanúgy, mint bármely más, tőzsdére már bevezetett részvénnyel.

Ellentétes folyamatok játszódnak hazánkban

Jól látható, hogy Nyugat-Európában és a tengeren túlon is ellentétes folyamatok játszodnak le, mint hazánkban, ugyanis amíg nyugaton a vállalati összefonódások jellemzik a telekommunikációs szektort, addig Magyarországon újabb mobilszolgáltató piacra lépése van terveben. Igaz, ez a folyamat az utóbbi hónapokban igencsak elcsitulni látszik. Erről korábban Christopher Mattheisen, a Magyar Telekom elnök-vezérigazgatója is beszélt az Investor.hu-nak adott interjújában. Elmondása szerint nyugaton inkább összeolvadnak a mobilszolgáltatók, ezáltal pedig meg tudják osztani a frekvenciákat annak érdekében, hogy jobban kiszolgálhassák ügyfeleiket.

Végre megmozdultak a telekompapírok

Az elemzői reakciók eddig vegyesen ítélik meg a tranzakciót. A Barclays elemzője optimizmusának adott hangot, amit 7 eurós célárfolyamának és felülsúlyozási ajánlásának megerősítésével kívánt nyomatékosítani. Eközben a Société Générale szakértője tartásra vágta vissza korábbi vételi ajánlását, és már csak 5,6 euró célárat fogalmaz meg a telekompapírra. Összességében a várakozások még mindig kedvezően festik le a Telefónica Deutschlandot, a Bloomberg 6,34 eurós konszenzus célára közel 20 százalékos növekdési potenciált jelent a piaci árhoz képest.

Forrás: Origo

A felvásárlás hírére mindhárom telekompapír, a Telefónica, a Telefónica Deutschland és a KPN is pozitívan reagált. Technikai szemmel nézve is kedvezőbb kép bontakozott ki, előbbi két részvény csökkenő trendvonala alól bújt ki, míg a holland telekomrészvény az 1,8 euró körüli ellenállásán lépett át. A német telekomrészvénynek azonban végül nem sikerült megkapaszkodnia a fontos szint felett, ráadásul ma új történelmi mélypontra süllyedt az árfolyama.

A KPN árfolyama (Amszterdam)

Forrás: Origo

A Telefónica Deutschland árfolyama (Xetra)

Forrás: Origo

A Telefónica árfolyama (Madrid)

Forrás: Origo