A szaúdi hercegnél kilincselnek a görögök

Vágólapra másolva!
A szaúdi herceghez fordult pénzért a görög miniszterelnök az ország pénzügyi problémáinak enyhítése miatt, miután az eurózóna vezetői már egyre kevésbé mutatnak hajlandóságot, hogy egy újbóli több milliárdos görög mentőcsomagot finanszírozzanak. 
Vágólapra másolva!

A szaúdi herceghez fordult a görög miniszterelnök, hogy esetlegesen az olajállamtól szerezzen pénzt az ország, miután az európai vezetők tovább vitatkoznak arról, hogy kapjon-e újabb mentőcsomagot a déli ország. Alwaleed bin Talal milliárdos egyébként elég befolyásos ember, hiszen nagyobb részesedéssel rendelkezik többek között a Citigroupban vagy az Apple-ben is, emellett pedig a Forbes' magazin milliárdos listáján a 26 helyen tanyázik.

Görögország állami tulajdonban lévő eszközeinek értékesítésével próbálhat meg enyhíteni fizetési nehézségein. Így szóba kerülhet az Athéni reptér, néhány közmű vállalat és két legnagyobb kikötőjének eladása is. De a herceget érdekelhetik ingatlanpiaci befektetések is, ugyanis több párizsi, londoni és New York-i luxus hotelben is résztulajdonos.

Forrás: AFP/Getty Images

A görög kormány egyik illetékese név nélkül úgy nyilatkozott a Reutersnek, hogy a herceg érdeklődik görög befektetések után. Korábban egy katari csoport vásárolt be egy aranybánya projektbe, míg a kínai kikötő működtető Cosco a pireuszi kikötőben vált tulajdonossá.

Athén azért is próbál Európán kívül pénzhez jutni, mivel az eurózónában újra felélénkült a vita, a Görögországnak nyújtandó újabb mentőcsomaggal kapcsolatban. Ráadásul Németországban szeptemberben választásokat tartanak, és a választók vélhetően nem fogadnák túl pozitívan, ha egy újabb görög mentőcsomagot szeretnének kifizettetni velük. A francia vezetők pedig úgy vélekednek, hogy a görög mentőprogram megfelelően halad, nincs szükség újabb csomagra.

Korábban már 240 milliárd eurónyi segélyt kapott a déli állam, de úgy tűnik ez kevés volt, és a német pénzügyminiszter kedden már úgy fogalmazott, hogy elkerülhetetlen egy újabb mentőöv. Még júliusban jelent meg a Süddeutsche Zeitung lapban, hogy szeptemberig Görögország akár 10 milliárd eurós finanszírozási hiánnyal is szembenézhet, ezt a pénzt pedig valahonnan elő kell teremtenie.