Defektet kapott a Pirelli

Vágólapra másolva!
Nyitás után rögtön 4 százalékos mínuszba lökték a Forma1-es nagydíjakról is "hírhedt" Pirelli árfolyamát a befektetők, mivel a vállalat szerint a gyengébb európai makrogazdasági környezet miatt a vártnál rosszabbak lehetnek a teljes üzleti év eredményei. Bár a jelentés alapvetően nem vétette el a várakozásokat, a befektetők inkább a prognózisok visszavágására reagáltak.
Vágólapra másolva!

Elsőre nem is rossz a jelentés

Már 4 százalékos mínuszban jár a világ ötödik legnagyobb gumigyártójának, a Pirellinek az árfolyama, miután a vállalat tegnap piaczárás után közzétette második negyedéves gyorsjelentését. A Pirelli által közzétett adatok első ránézésre alapvetően nem lettek rosszak, főleg a várakozásokhoz képest nem, de azért a 78 millió eurós nyereség az előző év azonos időszakában mutatott 95 milliós nyereségtől jócskán elmarad.

Ezzel együtt hozzá kell tenni, hogy csodára az elemzők sem számítottak a negyedéves adatokat illetően, a nettó nyereséget például 77 millió euróra várták, így ebben a tekintetben nincs ok a panaszra. Nem lehet kifogásolni továbbá az árbevétel, valamint az operatív nyereség (EBIT) értékét sem, hiszen mind a két eredménysoron sikeresen haladta meg a várakozásokat a cég, bár olyan nagy meglepetésről azért nem beszélhetünk. Az EBIT nagysága 200,9 millió euró lett (várt: 195 millió euró), míg árbevétel soron 1,59 milliárd eurót ért el a gumigyártó (várt: 1,54 milliárd euró).

Forrás: Investor.hu

A háttérben már mostohábbak a számok

A jelentésen túl azonban a menedzsment az idei évre vonatkozó célkitűzésein is módosított, és nem a kedvező irányba. Visszavágta ugyanis a 2013-as üzleti évre vonatkozó célkitűzéseit valamennyi főbb eredménykategóriában, a működési eredmény például korábbi 810-850 millió eurós sáv alsó részén, 810 millió eurónál alakulhat majd legjobb esetben a cég szerint. Az árbevétel is inkább 6,3-6,35 milliárd euró lehet a korábbi 6,3-6,4 milliárd helyett, véli a menedzsment, melyek azért elég nyomós okot szolgáltatnak a befektetőknek arra, hogy adni kezdjék a papírokat.

Ettől függetlenül a UBS kiemelte a gyorsjelentés utáni ajánlásában, hogy a 810 milliós működési nyereség az elemzői konszenzussal egybevág, ráadásul a Pirelli termékszerkezetén belül egyre jelentősebbek a prémium kategóriás termékek, melyek nagyobb nyereséget hoznak a gumigyártó számára. Ennek függvényében a UBS továbbra is vételre ajánlja a cég részvényét, 12 eurós célár mellett.

A rossz híreket tartalmazó jelentés ellenére pedig a UBS-en felül a Kepler Cheuvreux, valamint a Mediobanca is kedvező hangvételű ajánlást tett a Pirelli részvényére. Előbbi 9 euróról 10,2 euróra emelte a célárát, míg utóbbi 7 euróról 8,8 euróra, továbbá alulteljesítő ajánlását is semlegesre módosította a Mediobanca elemzője. Ennek ellenére az árfolyam így is rosszul reagált a prognózisok visszavágására, nyitás után nem sokkal már 4 százalékos mínuszban jár a világ ötödik legnagyobb gumigyártójának árfolyama.

A Pirelli árfolyama (Milánó)

Forrás: Origo