Százezernyi BMW-t kell visszahívni

Vágólapra másolva!
140 ezer autóját hívja vissza a forgalomból Kínában a BMW, mivel a kormányművel kapcsolatban számos probléma merült fel, állítja a cég. Bár a bejelentés vélhetően nem gyakorol jelentős pénzügyi hatást a gyártóra, a márkán valamelyest csorba eshet, állítják az elemzők.
Vágólapra másolva!

Közel 140 ezer autót hív vissza Kínában a BMW, jelentette be a cég, miután különféle meghibásodásokat találtak a kormányművel kapcsolatban, az elmúlt 4 évben gyártott 5-ös szériás autók esetében.

Nem ez az első (és feltehetően nem is az utolsó) eset, amikor egy nagy gyártó több ezer autóját hívja vissza a kínai forgalomból, legutóbb például a nagy rivális Volkswagennek kellett közel 400 ezer autót váltóproblémák miatt visszahívni. Annyi különbség viszont van a mostani és a Volkswagen esete között, hogy a rivális esetében a kínai hatóságok kezdeményezték a visszahívást, míg a BMW önként hajtotta végre azokat.

Az elemzők továbbá egyet értenek abban is, hogy a probléma közel sem olyan súlyos, mint a Volkswagen esetében, ráadásul Robin Zhu, a Bernstein Research elemzője szerint a pénzügyi hatás sem lesz majd túl jelentős a BMW számára. Az elemző viszont az azért elismerte, hogy a visszahívásnak negatív hatása lesz a cég márkanevére, bár azért jelentősnek vélhetően nem tekinthető majd.

A BMW kínai egysége, a BMW Brilliance egyébként már jelezte is a problémát a kínai hatóságoknak, így folytatódhat a kormány és a cég közötti herce-hurca, melynek legutóbbi állomását éppen a Környezetvédelmi Hivatallal vívott csata jelentette, a német gyártó beruházásával kapcsolatban. Ezzel együtt feltehetően a BMW számára nem jelentenek jelentős problémát a pillanatnyi nehézségek, és folytathatja az első félévben is 15 százalékos növekedést elérő legnagyobb piacán a jó teljesítményt.

A BMW árfolyama (Xetra)

Forrás: Origo