Az Unicreditet se Magyarország hajtja

Vágólapra másolva!
Kellemes meglepetést okozott gyorsjelentésével az Unicredit, miután a bank mind bevétel, mind nyereség soron felülteljesítette a várakozásokat. A cég profitja több mint megduplázódott egy év alatt, ami nagyrészben a vállalatnál zajló költségcsökkentéseknek, és a jól sikerült kötvényvisszavásárlásoknak köszönhető. A kedvező eredményekre nagyobb ugrással reagáltak a vállalat részvényei.
Vágólapra másolva!

Egy év alatt megduplázta profitját Olaszország egyik legnagyobb bankja, az Unicredit. A nyereség 361 millió eurót tett ki a második negyedévben, ami hajszálnyival felülteljesítette a várakozásokat is, mivel a szakértők 359 millió eurós profitra számítottak. A bevételek 6,4 milliárd euróra emelkedtek, amivel szintén kellemes meglepetést okozott a pénzintézet.

Forrás: Origo

A profitrobbanás nagy részben a költségcsökkentő intézkedéseknek és a sajátkötvények visszavásárlásán elért 170 millió eurós nyereségnek köszönhető.Federico Ghizzoni vezérigazgató irányításával a cég jelentős méretű költségcsökkentő intézkedésekbe kezdett, melynek eredményeként 2,3 százalékkal mérséklődtek az Unicredit költségei az előző negyedévhez képest (a bérköltségeket például 2,7 százalékkal vágták vissza).

Erre a nehéz gazdasági környezet miatt van szükség, Olaszország régóta recesszióval küzd, ráadásul a banknak szigorúbb tőkekövetelményeknek kell megfelelnie. Ennek érdekében a pénzintézet átszervezi tevékenységét Olaszországban, és a Közép-Kelet-Európai régióban, melynek keretében már 3400 alkalmazottjuktól váltak meg.

A bank tőkehelyzete viszont továbbra is erős, a Tier-1 tőkemegfelelési ráta 11,4 százalékra emelkedett a júniussal záruló negyedév végére.

Ugyanakkor a bank kissé szenved a rekordalacsony kamatlábaktól, ami miatt a nettó kamatbevételek 3,6 milliárd euróról 3,3 milliárd euróra csökkentek egy év alatt. A csökkenő kamatbevételek egyik oka a mérsékelt hitelkereslet a régióban. Ezen túl a jutalék és díjbevételek 1,6 százalékkal estek vissza az előző negyedévhez képest. A bank hitelállománya egy év alatt 3,73 százalékkal, betétállománya pedig 2 százalékkal csökkent.

Forrás: Origo

Federico Ghizzoni mindenesetre pozitívan értékelte az Unicredit gyorsjelentését, és elmondta, hogy a növekvő profit azt mutatja, hogy a társaság reagálni tudott a nehéz gazdasági környezet miatt jelentkező kihívásokra. A jövőben továbbra is a költségcsökkentésekre, átszervezésekre és a kereskedelmi banki üzletáguk fejlesztésére fognak összpontosítani az eredmények további javítása érdekében. Az erős negyedév után pedig magabiztosan tekintenek a jövőbe.

Nőtt a profit Magyarországon

Az Unicredit Magyarországon 45 milliárd eurós működési eredményt ért el, ami közel 15 százalékos bővülésnek felel meg az egy évvel korábbi 35 millió eurós eredményhez képest. A bank hitelezési aktivitási hazánkban is csökkent, és az egy évvel korábbi 3,5 milliárd euróhoz képest már csak 3,2 milliárd eurót tesz ki a hitelállománya. A vállalat magyarországi jelenléte változatlanul alacsony mértékben járul hozzá a cég eredményeihez.

Forrás: Origo

Az Unicredit részvényei nagyobb megugrással reagáltak az eredményekre, és már 3 százalékos pluszban forognak.

Unicredit árfolyama (Milánó)

Forrás: Origo