Félmilliárd forintot szeretne a Plotinus

Vágólapra másolva!
Fél milliárd forint értékben bocsátana ki kötvényeket a Plotinus, amiből tőkepiaci és reálgazdasági befektetéseket finanszírozna. A kötvények 30 év lejáratúak lesznek és infláció feletti hozamot garantálnak, ráadásul azokat részvényekre is át lehet majd váltani. A társaság azonban visszahívhatja azokat bármikor, 115 százalékos árfolyamon.
Vágólapra másolva!

Részletek a kötvénykibocsátásról

500 millió forint értékben bocsát ki kötvényeket a Plotinus Vagyonkezelő, amit már a PSZÁF is engedélyezett. A papírok 100 ezer forintos névértékűek lesznek, és maximum 5 ezer darabot adhatnak el belőlük. A kibocsátás időpontja szeptember 20-a lesz, míg a befektetők szeptember 16 és 19 között jegyezhetnek belőle.

A cég tájékoztatása szerint "további tőkepiaci és reálgazdasági befektetéseihez szeretne tőkét bevonni". A Plotinus Prémium kötvény inflációhoz kötött kamatozású, 30 éves lejáratú hitelpapír lesz, amit Plotinus részvényekre is át lehet váltani. 1 kötvény 34 darab Plotinus törzsrészvényre lehet majd cserélni, minden hónap 10-e és 15-e között. A társaság pedig bármikor visszahívhatja azt 115 százalékos árfolyamon, méghozzá úgy, hogy az egyszerre vonatkozna az összes kötvényre.

A kamatfizetésre június 1-én kerülne sor, méghozzá mindig az előző évi januári infláción felül 4,5 százalékos kamatot garantálna. Ezzel a 2014 júniusára vonatkozó kamat 8,2 százalékot jelent, mivel a 2013 januári infláció 3,7 százalék volt és ehhez jönne még 4,5 százalék plusz.

Habár nem tudni mekkora lesz jövő júniusban a 10 éves magyar államkötvény hozama, de összehasonlítás képpen a múlt hét pénteki 6,58 százaléknál a Plotinus kötvény 162 bázisponttal nagyobb hozamot biztosítana.

Lesz helye a tőkének

Múlthét csütörtökön a Plotinus részvényaukciót is tartott, ahol 45 ezer darab részvényt adtak el 2303 forintos átlagáron. A tranzakcióval kicsivel több mint 100 millió forint tőkét vont be a társaság. A Plotinus saját részvényeiből adott el, amiből a társaság elnöke, Zsiday Viktor a tulajdonában álló HOLD Alapkezelőn keresztül 19 933 darabot vásárolt 2300 forintos átlagáron. Ezzel pedig az elnök tulajdoni aránya 12 százalék fölé nőtt.

A friss pénzeket a Plotinus, a 96,7 százalékos tulajdonában lévő David Gerincklinika további expanziójához is használhatja, habár az új egységek nyitása még bizonytalan. Mint ismert, korábban uniós pénzekre pályázott a David Gerincklinika egy Miskolcon létrehozandó 1,5 milliárd forintos projekthez, de januárban pályázatukat visszautasították. Egyébként a Plotinus éppen 500 millió forintos saját rész mellett szerette volna megvalósítani terveit Miskolcon.

A tőkét részben akár a július végén újonnan alapított Plotinus Autó tevékenységének beindításához is használhatnák. A cég tájékoztatása szerint az új leány alapításával céljuk az volt, hogy a Plotinus tulajdonosok számára kedvező, tartós autóbérlési lehetőséget biztosítsanak, emellett pedig az állampapírpiaci hozamok feletti megtérülést biztosítsanak.

Forrás: investor.hu