Vágólapra másolva!
Állami tőkejuttatás nélkül kell létrejönnie a kizárólag az interneten üzemelő, olcsó szolgáltatásokra alapuló új magyar pénzintézetnek, a webbanknak, miután a kormányzat kiszállt a kezdeményezésből.
Vágólapra másolva!

A webbank megalapításával kapcsolatos feladatok ellátására kinevezett miniszteri biztos, Körtvélyessy László András mandátuma május közepén megszűnt. A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) azt közölte, hogy a kormány devizahitelesek megsegítését célzó tervei között nem szerepel az állami-civil bank létrehozása - írja keddi számában a Magyar Nemzet.

A webbank még Matolcsy György miniszterségének hagyatéka, maga az ötlet pedig a Matolcsy által a pénzügyi jogok biztosának kinevezett Doubravszky Györgytől, a Hiteltársulás nevű szervezet egykori vezetőjétől származik. Egyik fő célja az volt, hogy kedvező kondíciójú hiteleket szerezzen a devizahiteleseknek. Az idei év első felében kellett volna elindulnia a félig állami, félig civil pénzintézetnek.

Miután Varga Mihály lépett Matolcsy helyére, kérdésessé vált, hogy folytatódik-e a program. Elképzelhető, hogy a tárca új vezetése is magáévá tette a véleményt, amely szerint amatőr, felesleges és értelmetlen próbálkozás ez az állam részéről.

A Magyar Nemzet azt írja, Doubravszky szerint a javaslat módosult, a cél most már egy pénzforgalmi intézet megteremtése, amely egy úgynevezett forintkártya használatával tenné lehetővé a pénzügyi műveletek jutányos árszint melletti igénybevételét.

Medvegy Miklós, a Webbank Tőketársaság Zrt. vezérigazgatója azt mondta a lapnak, az induló tőke biztosításán fáradoznak. Korábban arról volt szó, hogy ezt a hárommilliárd forintot az állam biztosítja.