Nagy költségcsökkentés a nyersanyagpiaci gigásznál

Vágólapra másolva!
A korábban jelzettnél négyszer nagyobb mértékben tudja csökkenteni költségeit a világ legnagyobb nyersanyag-kereskedő cége, a Glencore Xstrata 2014-ig. A társaság ezt a rendkívül hatékonyan és gördülékenyen haladó összeolvadásuknak köszönheti, ugyanakkor a nyersanyagpiacok gyenge első féléves teljesítménye miatt 3,5 milliárd dollárral csökkentik az új projektekre fordítandó összegeket az eredmények további javítása érdekében. A hírekre már 4 százalék feletti plusszal reagáltak a részvények, melyek egy fontos szintet hagytak maguk mögött.
Vágólapra másolva!

Rendkívül kellemes hírrel szolgált befektetőinek a világ legnagyobb nyersanyag-kereskedő cége, a Glencore Xstrata. A társaság közlése szerint a korábban jelzettnél négyszer nagyobb mértékben tudja csökkenteni költségeit az összeolvadásuknak köszönhetően. Ezt a vállalat közleményben jelentette be, mely szerint legalább 2 milliárd dollárt spórolhatnak meg 2014-ig, ami jóval magasabb az elemzők által várt 1,5 milliárd dollárnál is.

A Glencore-Xstrata ezen túl bejelentette, hogy 3,5 milliárd dollárral kevesebbet, csupán 26 milliárd dollárt fognak költeni a különböző új projektjeikre a következő két évben, míg a tőkeköltség a korábban jelzett 4-5 milliárd dolláros sáv alsó felénél alakulhat idén - írja a Financial Times.

A beruházások visszafogásának oka a zuhanó nyersanyagárak, ami több versenytárshoz hasonlóan arra késztette a Glencore Xstrata-t, hogy új projektek helyett inkább költségcsökkentő intézkedésekkel és meglévő projektjeik hatékonyságának növelésével javítsanak eredményeiken. A nyersanyagpiacok az év első felében rendkívül gyengén "muzsikáltak" a legnagyobb nyersanyagfelhasználónak számító Kína gazdasági lassulásával kapcsolatos félelmek miatt. Ennek következtében a széleskörű Thomson Reuters nyersanyagpiaci árindex árfolyama ebben az évben már 10 százalékkal került lejjebb, bár az utóbbi hónapokban a feltámadás jelei mutatkoztak a piacon.

Thomson Reuters nyersanyagindex alakulása (pontban)

Forrás: Origo

Ivan Glasenberg vezérigazgató szerint gyorsan és sikeresen hajtották végre a két cég idei összeolvadását, ennek köszönhető a vártnál jóval nagyobb mértékű költségcsökkentés. A fúzió után a vártnál hamarabb vált gördülékenyebbé, hatékonyabbá az üzletmenet, ami hozzájárul a költségek drasztikus csökkentéséhez is. A társaságnál csupán most kezdenek átfogó vizsgálatba a bányászati és kohászati üzletágaknál, ami után ott is hatékonyabbá válhat a működés - tette hozzá Glasenberg.

A vezérigazgató ezen túl közölte, rendkívül pozitív folyamatok indultak el a nyersanyag-szektorban, mivel nő a kereslet a nyersanyagok iránt, és a pénzügyi fegyelem is sokat fejlődött. Ez olyan környezetet biztosít a cég számára, melyben a vállalat filozófiája jobban kiteljesedhet.

Ahogy beszámoltunk róla, a két nyersanyagpiaci óriás egy hosszú hónapok óta tartó huza-vona után idén áprilisban olvadt össze, miután megkapta a kínai hatóságoktól az engedélyt, amivel egy közel 250 milliárd dollár árbevételű mamut jött létre. Ez a valaha volt legnagyobb összeolvadásnak számít a nyersanyagszektorban, mivel a két cég kapitalizációja akkoriban meghaladta a 80 milliárd dollárt is.

Az összeolvadás miatt viszont a Glencore Xstrata nagyobb veszteségeket volt kénytelen elszenvedni a különböző átértékelések miatt. Emiatt 8,92 milliárd dollár volt a cég nettó vesztesége az idei első félévben.

Kitört a részvény

A kedvező hírekre kisebb száguldásba kezdtek a Glencore-Xstrata részvényei, melyek 4,4 százalékot ugrottak. Az árfolyam ezzel egy fontos szintet tört át, és bőven nyílt tere az emelkedésnek, mivel a következő fontosabb ellenállás csak 360 fontnál található. Ha kitart a papírok lendülete, akkor az árfolyam további 30 fontot is emelkedhet.

Glencore-Xstrata árfolyama (London)

Forrás: Origo