Rekord növekedés Kínában

Vágólapra másolva!
A július végi gazdaságösztönző intézkedések úgy tűnik hatottak mivel a harmadik negyedévben az idei legmagasabb GDP növekedési adatról számolt be a Kínai Statisztikai Hivatal. A 7,8 százalékos érték megegyezik az elemzők által várt értékkel, bár a szintén ma megjelenő kiskereskedelmi forgalom és ipari termelés adatok már újra némi megtorpanást vetítenek előre.
Vágólapra másolva!

Az elemzői várakozásoknak megfelelően 7,8 százalékkal növekedett a kínai gazdaság a harmadik negyedévben, javítva ezzel az előző negyedévekben csalódást okozó 7,7 és 7,5 százalékos adathoz képest. A bővülés üteme nem meglepő, ugyanis a nyári hónapokban sorra jelentek meg a bizakodásra okot adó makrogazdasági adatok, az export és a belső fogyasztás is jól alakult a nyár folyamán.

Elemzők szerint azonban a júliusi gazdaságösztönző intézkedések az év végéhez közeledve veszíthetnek erejükből, ezért sokan arra számítanak, hogy a negyedik negyedév gyengébb lehet a mostaninál.

A július végén bevezetett intézkedések, úgy mint a kisvállalkozások számára nyújtott adókedvezmények, az exportőrök költségeinek csökkentése illetve vasúti beruházások kezdeményezése pozitív hatást gyakorol a gazdaságra, de nagy kérdés, hogy meddig tart ki ez a hatás. Tavaly nyár végén is hasonló növekedésösztönző lépésekre szánta el magát Kína a lassulást mutató gazdasági adatokat látva. A negyedik negyedévben már érezhető is volt a pozitív hatás, azonban az utána következő negyedévek megint gyengébbek lettek. Több elemző fejében még elevenen élhet ez az emlék, és vélhetően emiatt gondolják úgy páran, hogy most sem lesz hosszú távú pozitív hatás.

Forrás: Bloomberg, Investor.hu

Bár ezzel ellentétben például az RBS vezető közgazdásza arról beszélt, hogy a globális kereslet várhatóan erős maradhat ezért a jövő évben összességében az ideinél magasabb lehet a GDP növekedése. Most 7,7 százalékkal, jövőre pedig 8 százalék fölötti bővüléssel számol a szakértő.

A kétkedők aggályait egyébként a szintén ma megjelent egyéb makrogazdasági adatok is támogatják. Az ipari termelés bővülése 10,2 százalékra csökkent az augusztusi 10,4 százalékos ütemről, míg a kiskereskedelmi forgalom bővülése 13,3 százalékra mérséklődött az előző havi 13,4 százalékhoz képest. A beruházási dinamika is lassult az év első nyolc hónapjához képest és a január-szeptemberi időszakban 20,2 százalékon állt.