Vágólapra másolva!
Kisebb elmozdulást mutat egyelőre a budapesti parkett a keddi kereskedés első órájában. A hazai blue-chipek felemásan kezdtek, az OTP például mínuszban áll, de a Richter már emelkedni tud. A forint is tovább folytaja erősödését, korán reggel már 297 alatt is járt az euróval szembeni árfolyama.Nyugat-Európában kisebb pluszok láthatóak, annak ellenére, hogy az amerikai politikusok nem egyeztek meg a költségvetésről, így részlegesen leáll az amerikai szövetségi kormány. Úgy tűnik a befektetők tegnap már beárazták ezt a lehetőséget. Ma délelőtt érkeznek majd végleges PMI adatok az eurózónából, amelyek esetleg befolyásolhatják a kereskedést.
Vágólapra másolva!

Vegyesen nyitottak a magyar blue-chipek

Kisebb elmozdulást mutat a BUX a kereskedés kezdetén, egységben az európai történésekkel. A régióban a budapesti tőzsde ezzel nem számít túl jó szereplőnek.

Forrás: Bloomberg, Investor.hu

Az OTP kisebb csökkenéssel indította a napot. Az Origo információi szerint megszűnhet a jövő évben a bankkártyás fizetések utáni tranzakciós adó, ugyanakkor a bankadó megmarad, sőt egy újabb terhet kaphatnak a pénzintézetek. A forrás úgy tudja, az általános kockázati céltartalékot felszabadíthatnák a bankok, de ennek 19 százalékát adóként kellene befizetni, ami 16 milliárd forint körüli összeg lehet. A kártyás fizetéseken pedig mintegy 5 milliárd forintot spórolhatnak a bankok.

Az OTP árfolyama

Forrás: Bloomberg, Investor.hu
Forrás: Bloomberg, Investor.hu

A Mol egyelőre nem nagyon mozdul a korai órában. A céget érintő hír, hogy a horvát bíróság arra kéri a horvát rendőrséget, hogy adjon ki letartóztatási parancsot Hernádi Zsolt Mol elnök-vezérigazgató ellen. A parancsra azért lehet szükség, mivel Hernádi szeptember 25-én nem jelent meg egy kihallgatáson. A letartóztatási kérelem után Hernádi ellen nemzetközi elfogatóparancsot is kiadhatnak.

A Richter ma drágulni tud a tegnapi csökkenés után. Ebben szerepe lehet, hogy a portfolio.hu számításai szerint visszakerülhet a Richter az MSCI indexbe, mivel szerintük lezárult az az időszak, amit az MSCI vizsgál a magyar gyógyszercég esetében. Ez is csak megerősíti azokat a korábbi híreket miszerint a Richter újra tagja lehet a fontos indexnek. A Magyar Telekom számára azonban még nem dőlt el minden, mivel október utolsó 10 kereskedési napján vizsgálja majd az MSCI a kapitalizációs kritériumokat. Egyelőre megvan az esély arra, hogy kikerül az MSCI standard indexből a Magyar Telekom.

A Richter árfolyama

Forrás: Bloomberg, Investor.hu

A Magyar Telekom részvényei is erősödnek, bár a tegnap tartott befektetői napon nem tisztult a kép az osztalékkal kapcsolatban. A menedzsment a jelenlegi osztalékpolitika megerősítése mellett mindössze annyi iránymutatást adott, hogy a kifizetés várható nagyságát majd a rövidesen kiírásra kerülő frekvenciatenderek befolyásolhatják.

A forint tovább erősödött a korai órákban, ezzel pedig már 297 alatt is járt az euró/forint árfolyam. Onnan viszont kissé visszább jött a jegyzés. A dollárral szembeni jegyzések 218,5-nél ingadoznak, míg a CHFHUF 242,8-nál mozgolódik.

EUR/HUF árfolyam

Forrás: Bloomberg, Investor.hu

Kisebb pluszok az európai kereskedés kezdetén

Többségében emelkednek a nyugat-európai tőzsdék azok után, hogy tegnap nagyobb mínuszt szedtek össze az amerikai költségvetéssel kapcsolatos félelmek miatt. Bár nem állapodtak meg a költségvetésről az amerikai politikusuk, úgy tűnik a piacok ezt már beárazták előre, és ma már kisebb pluszokkal korrigálják tegnapi teljesítményüket.

Forrás: Bloomberg, Investor.hu

A milánói börze is emelkedik egyelőre a tegnapi nagyobb esését követően, bár a belpolitikai válság egyelőre nem oldódott meg.

A fejlődő piacokon tapasztalt növekedés lassulása miatt warningot adott ki a világ második legnagyobb fogyasztói termékgyártója, az Unilever. A Dove szappanok készítője szerint 3-3,5 százalékos lesz az éves szintű növekedés az értékesítésben (tisztított), holott az első két negyedév során 5 százalékos bővülés volt. Az amerikai piacon forgó Unilever ADR 3,3 százalékot esett tegnap, így hasonló mínusz jöhet ma reggel Amszterdamban is.

A Glencore-Xstrata perui bányáit megvásárolná a Newmont Mining, ami az USA legnagyobb aranykitermelőjének számít. A perui egység mintegy 5 milliárd dollárt érhet, de így a Newmont diverzifikálhatja némileg a portfólióját.

A bankoknak csökkenteniük kellene a kötvénypiaci kitettségüket Jens Weidmann szerint, aki a Bundesbank elnöke és az EKB kormányzótanácsának tagja. Weidmann szerint limitálni kellene, hogy egyes pénzintézetek mennyi kötvénnyel rendelkezhetnek, mivel szerinte az nem túl jó, ha egy gyenge bank egy krízis sújtotta ország magas hozamú kötvényét megveszi, majd az berakja az EKB-hez, aki majd olcsó finanszírozást ad neki. A bankoknak inkább az átstrukturáláson kellene dolgozniuk. Weidmann azután kelt ki magából, hogy ismét felmerült egy újabb LTRO végrehajtása.