Nem a hollandokon múlik az év üzlete

Vágólapra másolva!
A holland KPN távközlési társaság részvényesei a tegnapi közgyűlésen rábólintottak arra, hogy társaságuk egyesüljön a német Telefónica Deutschlanddal. A tranzakció révén egyenesen a legnagyobb német mobilszolgáltató születne meg, amivel nagy veszélybe kerülne a Deutsche Telekom és a Vodafone helyi hegemóniája. Az ügyletet ráadásul az európai telekomszektor képviselői is árgus szemekkel figyelik, ugyanis a versenyhatóság kedvező ítélete esetén nagyobb felvásárlási, illetve összeolvadási hullám indulhatna el az iparágban.
Vágólapra másolva!

Egyre nagyobb a valószínűsége, hogy megtörik a Deutsche Telekom és a Vodafone hegemóniája Németországban, miután a holland KPN telekomcég részvényesei a tegnapi közgyűlésen jóváhagyták a társaság értékesítését a Telefónica Deutschlandnak. Az ügylet révén a legnagyobb német mobilszolgáltató születne meg, amely a Bloomberg adatai szerint június végén 43,8 millió ügyféllel rendelkezett volna, szemben a Deutsche Telekom 37,5, míg a Vodafone 32,2 milliós ügyfélállományával.

Forrás: Bloomberg, Investor.hu

A felvásárlási sztori július végén bontakozott ki, amikor is a vevő 8,1 milliárd dolláros ajánlatot tett a KPN német egységére, az E-Plusra, melyre a menedzsment is rábólintott. Később azonban a Telefónicának mégis finomítania kellett ajánlatán a KPN nagyrészvényesének, az América Móvilnak a nyomására, így végül a tranzakció összértéke 8,55 milliárd euróra rúg. Ebből a holland távközlési cég 5 milliárd eurónyi készpénzt fog látni.

Ráadásul az újonnan létrejövő vállalatban, amely az O2 márkanév (ezt használja a spanyol Telefónica és leányai) alatt fog futni 20,5 százalékos részesedéssel fognak rendelkezni a KPN jelenlegi részvényesei. Igaz, a német telekomcégnek ezt követően 2,9 százaléknyi pakkra vételi opciója lesz 510 millió euró fejében.

Forrás: KPN, Investor.hu

Árgus szemekkel figyelik az ügyletet a szektortársak

A tranzakció létrejöttének gyakorlatilag már csak egyetlen akadálya van, mégpedig a versenyhatósági engedély hiánya. Ezzel kapcsolatban ugyanakkor igen optimista a KPN menedzsmentje, a KPN vezérigazgatója, Eelco Blok bízik benne, hogy 2014 közepéig megkapják az engedélyt az egyesüléshez – írja a Bloomberg.

Eelco elmondása szerint ráadásul a tranzakció létrejöttét árgus szemekkel figyelik az európai telekommunikációs cégek, ugyanis ez lenne az első igazán nagy fúzió a kontinens távközlési szektorában. Tehát a döntés akár precedens értékű is lehet a jövőre nézve az iparág szempontjából.

Persze egyöntetűen azt sem jelenthetjük ki, hogy az elmúlt hónapokban, években nem cseréltek gazdát egyes európai telekommunikációs, hiszen a hongkongi Hutchison Whampoa Ausztriában, majd legutóbb Írországban vásárolt be. Rajta kívül pedig európai terjeszkedési álmokat szövöget Latin-Amerika legnagyobb mobilszolgáltatója az América Móvil, amely többek között már 30 százalékos részesedéssel bír a KPN-ben, azaz a KPN-Telefónica Deutschland frigy végkimenetele sem mellékes a számára.

Az América Móvil ráadásul tovább szeretné növelni részesedését a KPN-ben a közeljövőben, ami nem ígérkezik egyszerű feladatnak. Ugyanis hiába harcolt ki a német fúzió során magasabb árat, ezzel kedvezve a holland telekomcégnek, a németalföldiek nem adják könnyen magukat. Ennek oka, hogy magasabb árat szeretnének kiharcolni, mint amit legutóbb részvényeikért – nem hivatalosan – tett a tengerentúli vevőjelölt. A Bloomberg ügyhöz közel álló, ám meg nem nevezett forrásai szerint a KPN-nél szeretnék elérni 2,4 euróról 2,65 euróra felsrófolni az ajánlatot.

A KPN piacán azonban egyelőre nem számolnak a magasabb felvásárlási árral, amit jól mutat, hogy az árfolyam inkább a 2,4 eurós szint közelében mozog az elmúlt hetekben. A német Telefónica Deutscland esetében eközben pozitívan fogadták, hogy a KPN-nél rábólintottak az összeolvadásra, jelenleg 1 százalékos pluszban tartózkodik a telekompapír.

A KPN árfolyama (Amszterdam) Forrás: Bloomberg, Investor.hu

A Telefónica Deutschland árfolyama (Xetra) Forrás: Bloomberg, Investor.hu