Visszaesés jöhet, ha ismétlődik a történelem

Vágólapra másolva!
Szerdán tette közzé a világ legnagyobb gépgyártó vállalata, a Caterpillar a negyedéves jelentését, ami rendkívül gyenge lett. Sem árbevétel, sem profit soron nem tudta hozni azt a szintet, amit az elemzők elvártak tőle, ráadásul rontott a társaság az idei éves várakozásokon. A rossz szereplés mögött leginkább a bányagépek iránti kereslet visszaesése áll. További borongós gép rajzolódik ki, ha a világgazdaság GDP változását és a Caterpillar árbevételének változását vizsgáljuk. 
Vágólapra másolva!

Gyenge a negyedév

Sem árbevétel, sem profit soron nem tudta hozni az elemzői konszenzusban szereplő szintet a világ egyik legnagyobb gépgyártó vállalata, a Caterpillar. A társaság ráadásul a tavalyi év azonos időszakához képest is nagyon gyengén muzsikált, a nettó profit 44 százalékot esett vissza.

Forrás: Bloomberg, Investor.hu

A cég szerint főként a bányaipar felől gyenge a kereslet, a kereskedők pedig csökkentik folyamatosan a készleteiket, ami a megrendelések csökkenéséhez vezet.

Érdekesség azonban, hogy a világ legnagyobb bányacégei arról számoltak be az elmúlt napokban, hogy rekordszintre növelték a kitermelést, az viszont igaz, hogy a Rio Tinto és a BHP Billiton például visszavágja a beruházásokra szánt összeget. A bányák vezetői a Caterpillar vezérigazgatója szerint optimisták a jelenlegi bányákat illetően, de rövid távon nem terveznek semmiféle bővítést.

Pesszimista jövőkép

A Caterpillar eléggé negatívan látja a jövőt, emiatt csökkentették az éves árbevétel és profit prognózisokat is. Korábban 56-58 milliárd dolláros árbevételre számított a cég és 6,5 dolláros egy részvényre jutó nyereségre, most azonban 55 milliárd dolláros árbevételt jósol a cég és 5,5 dolláros EPS-t. Ebből pedig az következik, hogy 13,75 milliárd dollár körül alakulhat a negyedik negyedéves árbevétel, míg az EPS 1,42 dollár lehet.

A jövő évi árbevétel az idei, várhatóan 55 milliárd dollár körül alakuló árbevétel után 52,2-57,5 milliárd dollár között alakulhat. Leginkább a gyenge bányaipari kereslet és a bizonytalan világgazdasági kilátások miatt lehet halvány a jövő évi teljesítmény a cég vezetése szerint.

Forrás: Bloomberg, Investor.hu

Némi bizakodásra az adhat okot, hogy a menedzsment szerint az építkezésekhez használt gépek és az áramellátó rendszerekhez kapcsolódó eszközöket gyártó divízió esetében inkább stagnálásra vagy mérsékelt növekedésre számítanak.

Meglepő következmények

Nagyon érdekes képet kapunk, ha összehasonlítjuk a Caterpillar árbevételének éves változását, továbbá a világgazdaság GDP-jének változását, akkor jól láthatóan az elmúlt két nagyobb gazdasági lassulás esetén meglehetősen jól jelezte előre a folyamatokat a társaság.

Most is hasonló folyamat kezdődött a grafikon szerint, amennyiben a két görbe szétválásából most is hasonló következtetést vonunk le, akkor a gazdaságok bővülésére lassulás vár.

Forrás: Bloomberg, Zerohedge, Investor.hu

A rossz jelentésnek és a halvány kilátásoknak megfelelően a Caterpillar részvény tegnap 6 százalékot veszített értékéből.

Forrás: Bloomberg