Vágólapra másolva!
Az Országos Kereskedelmi Szövetség szerint egyszerűen lehetetlen befejezni december 31-ig a kasszacserét, ahogyan azt a minisztérium szeretné. 
Vágólapra másolva!

Kedden Nemzetgazdasági Minisztérium közölte, nem tervezi az online kapcsolatra képes pénztárgépek bevezetésére vonatkozó határidők megváltoztatását, vagyis a kormány korábbi döntésének megfelelően a PC alapú, úgynevezett nagykasszák átállításának végső határideje 2013. december 31.

A minisztérium kiemelte, hogy a tervezett szabályok szerint akár az üzlethelyiségének bezárására is számíthat az adózó, ha nem rendelkezik az előírt határidőre új pénztárgéppel.

Az Országos Kereskedelmi Szövetség szerint azonban az év végi határidő nem tartható, mivel a szükséges fejlesztések, átalakítások még messze nem zárultak le, a külső pénztárgépszállító szolgáltatók elhúzódó előkészítő tevékenysége miatt.

"A karácsonyi bevásárlási forgatagban lehetetlen pénztárgépeket cserélni, átalakítani, így vagy az ajándékvásárlás, vagy a kasszacsere marad el december végéig. Az üzletbezárás pedig azt jelenti majd, hogy sok kis üzletben és nagyáruházban megáll az élet jövő év elejétől, vagy a bírság, vagy a bírság előli menekvés miatt" - írja a szövetség.

A nagyobb számú gyártás és értékesítés még nem indult meg, az új gépek leszállítása és bekötése az adóhatósághoz még hosszú hónapokig tart majd.

A kisvállalkozások kénytelenek szembenézni azzal a bizonytalan helyzettel is, hogy egy pénztárgép forgalmazásának engedélyét bármikor visszavonhatja a Magyar Kereskedelmi és Engedélyezési Hivatal, amire volt is példa az elmúlt napokban az Alt Cash nevű forgalmazó esetében.

Külön érdekes, hogy a betiltott pénztárgép sorozatgyártását korábban több tízmillió forinttal támogatta a gazdasági tárca. E kassza megrendelőinek most újra kell kezdeniük a rendelési procedúrát, ami még valószínűtlenebbé teszi, hogy év végére már az új pénztárgépet nyomkodhassák.