Nagy lehet az érdeklődés két kisebb papír iránt is

Vágólapra másolva!
A Wiener Börse bejelentése szerint két kisebb magyar részvény, az Appeninn és a CIG Pannónia is bekerül a CECE indexbe. Az átsúlyozásra december 20-án kerülhet sor, aminek akár nagyobb hatása is lehet azért, mert nem túl nagy a méretük ezeknek a cégeknek és a likviditásuk sem kimagasló.
Vágólapra másolva!

A Wiener Börse bejelentése alapján bekerül a CECE indexbe a CIG Pannónia és az Appeninn részvénye. Ez azért jó hír mert azoknak az indexkövető alapoknak, akik benchmarkként használják a CECE indexet, elvileg meg kell venniük a súlyoknak megfelelően a részvényeket.

Számításaink szerint 514 ezer darab CIG Pannónia részvényt kell az alapkezelőknek megvenniük, míg 198 ezer darab Appeninn részvényt. Mivel mindkét papír likviditása alacsony, ezért komoly hatása is lehet a bejelentésnek. A CIG esetében a napi átlagforgalom több mint 6-szorosányi, míg az Appeninn esetében a napi átlagforgalom 3-szorosányi papírt kellene megvenniük a befektetőknek.

CIG Pannónia napi grafikon Forrás: Bloomberg

Az Erste kalkulációi alapján a 20 napos átlagforgalom 310 százalékányi Appeninn részvényt kellene megvenniük az alapkezelőknek, míg ez az arány a CIG Pannóniánál 666 százalék.

Az Equilor számításai szerint pedig a CIG-ből 100 millió forintnyit (mintegy 416 ezer darab), míg Appeninnből 35-36 millió forintnyit vehetnek (163 ezer darab) az alapkezelők.

Hallgassa meg befektetési klubunkon, mibe fektetnek a profik év végén!

Időpont: 2013. december 16., 17:30

A rendezvény INGYENES

Fontos azonban kiemelni, hogy a CECE indexet jóval kevesebb alap követi elsődleges benchmarkként, mint az MSCI-t, így az elérhető információk is jóval szűkösebbek. Becsléseink szerint 450 millió eurónyi tőkét kezelnek azok az alapok, akik a CECE indexet követik.

Mivel alacsony a részvények likviditása és kicsi a piaci kapitalizációjuk, így nincs arra sem garancia, hogy az alapkezelők azonnal (az átsúlyozáskor megveszik a részvényeket).

Appeninn napi grafikon Forrás: Bloomberg

Az index pontos összetételét és a súlyokat a Wiener Börse december 18-án teszi közzé, az átsúlyozást pedig december 20-án piaczáráskor hajthatják végre. Fontos kiemelni azt is, hogy több olyan tényező (amit a tőzsde tesz közzé) is van, aminél feltételezéssel éltünk és amely a becslésünket lefelé korrigálhatja. Ezért a számításaink akár túlzóak is lehetnek.

A CIG Pannónia esetében érdemes megemlíteni azt is, hogy tegnap Dr. Mikó Gyula, a társaság igazgatóságának tagja 230 forintos árfolyamon 150 ezer darab részvényt értékesített. Azt sem lehet kizárni, hogy van olyan alapkezelő, aki olyanoktól próbál nagyobb tételt vásárolni, akinek a rendelkezésére áll ez a mennyiség, ezáltal komolyabb árfolyamhatás nélkül is hozzá tud jutni az alapkezelő a részvényhez.