Súlyos csapást kapott a Tiffany

Vágólapra másolva!
Komoly csapás érte a világ egyik legnagyobb luxusékszer-forgalmazóját, mivel közel 450 millió dolláros kártérítést kell fizetnie a svájci Swatch-nak. Emiatt a korábban jelzettnél alacsonyabb lehet a Tiffany idei profitja is. 
Vágólapra másolva!
  • A bíróság ítélete szerint a Tiffanynak 449,5 millió dolláros kártérítést kell fizetnie a Swatchnak. Az összeg meghaladja az amerikai társaság tavalyi egész éves nettó profitját is (416 millió dollár).
  • A Swatch és a Tiffany még 2011-ben bonyolódott jogi csatába, mivel a Swatch szerint az amerikai ékszergyártó szerződést sértett egyik leányvállalatuknál. A Swatch szerint a Tiffany gátolta a közös üzlet fejlődését, és nem teljesítette egyes kötelezettségeit.
  • A Tiffany 395-305 millió dollárt fog elkülöníteni a büntetésre a negyedik negyedév során, ami miatt a korábban jelzettnél alacsonyabb lesz az idei (2014. január 31-én záruló pénzügyi évének) profitja. Az idei részvényenkénti nyereség csak 2,3-2,35 dollárt fog kitenni a cég várakozásai szerint, holott novemberben még 3,65-3,75 dolláros profitot vártak.
  • A Tiffany közölte, elegendő forrással rendelkezik a kártérítés kifizetésére, de minden jogi lehetőséget meg fog vizsgálni a fellebezésre.
  • Michael Kowalski, a Tiffany vezérigazgatója szerint a céget sokkolta a döntés, és rendkívül csalódottak amiatt.
  • A kapott kártérítés hírére a Swatch 0,6 százalékos pluszban mozog.
Swatch Group árfolyama (Zürich) Forrás: Bloomberg, Investor.hu