Súlyos döntést hozott a Shell

Vágólapra másolva!
A korábbi tervekkel ellentétben mégsem épít a Royal Dutch Shell az Egyesült Államokban olyan üzemet, ami a földgázból üzemanyagot állít elő – közölte a vállalat. Egyrészt a rendkívül megugró költségekkel, valamint a földgáz és a kőolaj ára körüli bizonytalansággal magyarázta a Shell a nehéz döntést. A bejelentésnek a részvényesek mindenesetre örülnek, 2,6 százalékot drágult a Shell papírja. 
Vágólapra másolva!

Fontos döntést hozott meg a Royal Dutch Shell: kútba dobta a több mint 20 milliárd dollárra rúgó amerikai üzemépítést, ami a földgázból állít elő üzemanyagot (ezt GTL, azaz „gas to liquid”, magyarul gázból folyékony üzemanyagot előállító üzemnek nevezik).

A Shell eredeti ötlete az volt, mint a technológia egyik vezető megvalósítója, hogy az amerikai palagáz forradalom révén olcsón jut hozzá a földgázhoz, amiből dízelt és naftát (amit a vegyipar használ nagyrészt) állítanak elő, majd azzal versenyképesen tudnak megjelenni a hagyományos olajfinomítókkal szemben. A Shellnek egyébként Katarban van már egy hasonló üzeme, amire 19 milliárd dollárt költött.

Forrás: Wikipedia, Investor.hu


Több dolog együtt állása kellett a projektet lefújó döntéshez:

  • A projekttel kapcsolatos problémák ott kezdődtek, hogy a költségek nagyon elszálltak: eredetileg 12,5 milliárd dollárra becsülték a beruházást, de a legutóbbi számítások szerint már több mint 20 milliárd dollárt kellene rá költeni, tehát több mint 60 százalékkal ugrottak meg a költségek. Ugyanakkor az utóbbi időkben nem számít ritkaságnak az olajiparban, hogy a kezdeti, tervezett kiadásokhoz képest jóval többet kell beruházni. Elég csak a Kaszpi-tengeren lévő Kashagan projektre gondolni (egyes becslések szerint a projekt egyes fázisának költsége 24 milliárd dollárról 46 milliárd dollárra emelkedett), vagy az ausztrál Gorgon LNG üzemre (itt 37 milliárd dollárral számoltak eredetileg, de már 59 milliárd dollárnál jár a terv).
  • A palagáz forradalom és a palaolaj forradalom ennél a beruházásnál némileg ellentétesen hatottak. Egyrészt a megugró gázkitermelés révén olcsón lehetett hozzájutni a földgázhoz, amit fel kell használni, például a Shell által tervezett módon üzemanyaggyártásra. Másrészt azonban az egyre jobban felpörgő amerikai olajkitermelés révén a nyersolaj ára tartósan alacsonyabb lehet, így viszont a hagyományos finomítók is versenyképesebbek tudnak lenni.
  • Az utóbbi hónapok, évek során nagyon sok vegyipari beruházást, LNG exportálására alkalmas terminált jelentettek be az USA-ban, ami miatt a gáz iránti kereslet tovább emelkedhet, ez pedig a Shell alapanyag költségére hathat negatívan, ha megemelkedik a földgáz ára.
  • A Shell esetében több befektető is aggódott amiatt, hogy a tervezett 40 milliárd dollár helyett már 45 milliárd dollárnál jár az idei beruházási keret.
  • Októberben a Shell pénzügyi vezetője már jelezte, hogy veszélybe kerülhet a projekt.

A Shell visszalépésével a dél-afrikai Sasol minden bizonnyal jobb helyzetbe kerül, mert ők viszont még mindig meg szeretnék építeni ezt a típusú, gázból üzemanyagot előállító üzemet. A Sasol is, ahogyan a Shell, Louisianaban hozták volna létre a projektet.

Hallgassa meg befektetési klubunkon, mibe fektetnek a profik év végén!

Időpont: 2013. december 16., 17:30

A rendezvény INGYENES

Annak ellenére, hogy a Shell ezt a GTL üzemet nem valósítja meg, két másik létesítmény révén profitálni akar az észak-amerikai gázforradalomból. Pennsylvaniában egy új crackert állítanak üzembe, ami a földgázban található etánból etilént állít elő, melyet műanyaggyártáshoz lehet felhasználni, emellett Kanada nyugati partjánál cseppfolyós földgáz exportálására alkalmas gyárat építenek.

A Shell döntésének azonban van néhány érdekes konzekvenciája is:

  • Az olajóriás szerint a WTI olaj ára hosszabb távon nyomás alatt lehet, míg az amerikai földgáz ára akár emelkedhet, de legalábbis a kettő közötti különbség szűkülhet.
Forrás: Bloomberg, Investor.hu
  • Hiába a rendkívül profi tervezés, ötlet, a rövid távú költségek nagyban tudják befolyásolni egy hosszú távú projekt megtérülését. Ilyen volumenű beruházásoknál szinte lehetetlen pontosan előrelátni.

Hogyan reagált a részvény a bejelentésre? 2,6 százalékot drágult a papír, azaz a befektetők örültek a költséges kaland befejezésének.

Royal Dutch Shell napi grafikon (Euronext Amsterdam) Forrás: Bloomberg