Nagyon veszik az OTP-t

Vágólapra másolva!
Rövid idő alatt nagyot rántottak az OTP árfolyamán, miután a Kúria nyilvánosságra hozta döntését a devizahitelesek ügyében. A forint is erősödni kezdett, és 300 alá repült az euróval szembeni árfolyama. 
Vágólapra másolva!

A Kúria az alábbiakat mondta ki:

  • A devizahitelezésnél az árfolyammozgás kedvezőtlen hatásainak ügyfélre való terhelése nem ütközik jó erkölcsbe, jogszerű, és nem uzsorás szerződés. A szerződésnél az ügyfél az irányadó forintkölcsönnél kedvezőbb kamatterhek mellett adósodott el, így neki kell viselnie az árfolyamváltozás hatásait - tájékoztatott a portfolio.hu.
  • A bírói szerződésmódosítás nem alkalmas nagy mennyiségű szerződések egységes orvoslására. Így a devizahiteles probléma megoldását nem lehet kizárólag a bíróságoktól várni.
  • A terhek előre nem látható egyoldalú eltolódása nem eredményezi önmagában a szerződés érvénytelenségét, az csak a szerződés megkötésekor állhat fenn.
  • A pénzügyi intézménynek tájékoztatnia kellett az ügyfeleket az árfolyamváltozás lehetőségéről és annak hatásairól.
  • Ha a szerződésben egy pont érvénytelennek bizonyul, attól még a szerződés változatlan feltételekkel tovább teljesítendő.
  • Az egyoldalú szerződésmódosítást lehetővé tevő feltételekről azután hoznak döntést (vélhetően csak februárban), hogy az Európai Bíróság lezárja előzetes döntéshozatali eljárását a kérdésben.

A döntés egyértelműen pozitívan értékelhető az OTP számára, amit egyébként a részvény mai jelentős árfolyam emelkedése is tükröz. Mégiscsak az egyik legjelentősebb kockázati faktor volt a bank számára a devizahitelekkel kapcsolatos bírósági vélemény, ami kimondja, hogy az ügyfeleknek kell viselniük az árfolyamváltozás kockázatait.

A következő nagy kérdés, hogy ez a bejelentés, illetve az ennek hatására kibontakozó lendület elég lesz-e ahhoz, hogy az árfolyam a 4500 forintos ellenálláson is felülkerekedjen. Ezzel kapcsolatban egyelőre mi inkább óvatosságra szeretnénk inteni mindenkit.

Az OTP árfolyama (Ft) Forrás: Bloomberg, Investor.hu

A Kúria döntése ugyan kedvező a bank számára, nem szabad azonban elfeledni, hogy az ügyben a végső szót a kormány mondja majd ki. A választásokhoz közeledve a devizahitelesek megmentésére szólító szavakból valószínűleg lesz bőven, és még ha konkrét intézkedésre vagy lépésre nem is kerül sor, már pusztán a kommunikáció is képes lehet nyomást helyezni a hazai bankrészvényekre. Másrészt nem szabad azt sem elfeledni, hogy az egyoldalú szerződésmódosítást lehetővé tevő feltételekről azután hoznak döntést, hogy az Európai Bíróság lezárja előzetes döntéshozatali eljárását a kérdésben.

Piaci reakciók:

  • Az OTP már 4365 forintnál jár, amivel kikecmergett az eddigi mínuszokból, és 4,5 százalékos pluszba lendült.
  • A forint a 301-es szintek közeléből kezdett szárnyalásba, és 299 közelébe bukott az euróval szembeni árfolyama.
EURHUF árfolyam Forrás: [Bloomberg, Investor.hu]

Forrás: Bloomberg, Investor.hu