Szétütötték a dán gyógyszergyártót

Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala (FDA) további tesztelések szükségességére hivatkozva egyelőre nem engedélyezi Novo Nordisk két új cukorbetegség kezelésére szánt gyógyszerének forgalmazását.. A hír hatására a cég papírjai közel 15 százalékot veszítettek értékükből, végül 13 százalékos mínuszban tért nyugovóra a részvény.
Vágólapra másolva!

A hétvégén az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala (FDA) kiadta hivatalos állásfoglalását a Novo Nordisk két új inzulin gyógyszerének (Tresiba és Ryzodeg) a bevezetéséről. Ebben további teszteléseket követel meg, mielőtt a japán, mexikói és európai piacok után az USA-ban is engedélyeznék azok forgalmazását. Az FDA szerint a készítmények növelik a szívroham kockázatát.

A hatóság tavaly decemberben már figyelmeztette a társaságot további tesztelési adatok szükségességére, illetve hogy ennek hiányában nem tudják a gyógyszerek forgalmazását engedélyezni. Ennek ellenére a társaság - csalódottan vette tudomásul a hatóság döntését. A társaság jelezte, hogy nem tartja valószínűnek az engedélyezéshez szükséges adatok 2013-ban történő bemutatását.

A hír hatására a részvénypiacon két főbb reakció ment végbe. Egyrészt az eseménnyel legszorosabb kapcsolatban lévő Novo Nordisk papírjai 13 százalékot zuhantak, de a nap közepén 17 százalékos mínuszban is járt a részvény. A papír ezzel letörölte idei teljesítményét. . Jól járt viszont a cég egyik legnagyobb versenytársának tekinthető Sanofi, ami a hírnek köszönhetően 4 százalékos pluszban zárt Párizsban.

A Novo Nordisk mindezzel együtt nem tart attól, hogy a döntés jelentős hatásokkal bírna a 2013-as év pénzügyi eredményére vonatkozóan.

Novo Nordisk napi grafikon (Koppenhága)

Forrás: [origo]