Gigaveszteséget ért el Európában a General Motors

Vágólapra másolva!
Sorozatban harmadik évben tudott nyereségről beszámolni a világ egyik legnagyobb autógyártója, a General Motors. A cég kellemes meglepetést okozott árbevételével, EPS soron viszont kissé alulteljesítette a várakozásokat. Európában viszont hatalmas veszteséget ért el a társaság, amiben nagy szerepe van az európai autóipar visszaesésének, amitől sok versenytársához hasonlóan továbbra is szenved a vállalat. A gyorsjelentésre nem ragáltak túlságosan a részvények, melyek tegnapi záróértékük közelében mocorognak.
Vágólapra másolva!

General Motors negyedik negyedévben 48 centes egyszeri tételektől tisztított EPS-t ért el az 51 centes várakozásokkal szemben. Ez 1,25 milliárd dolláros nyereségnek felel meg a negyedik negyedévben a tavalyi 1,1 milliárd dollár után.

Teljes éves nyereségük 6,19 milliárd dollárt tett ki tavaly, ami 33 százalékos visszaesésnek felel meg a rekordnak számító 2011-es 9,1 milliárd dollár után. A negyedik negyedéves nyereségük 13,6 százalékos növekedés után 1,25 milliárd dollárt tett ki. Az árbevételük pedig 39,3 milliárd dolláron alakult, ami kissé meghaladta a 39,15 milliárd dolláros várakozásokat.

Forrás: [origo]

Észak-Amerikában 1,4 milliárdos árbevételt értek el a negyedik negyedévben a tavalyi 1,5 milliárd dollár után, amit a magasabb költségekkel és az alacsonyabb árakkal indokoltak. Európában viszont továbbra is szenvednek az autóipar visszaesésétől, ahol az összes autógyár értékesítése 19 éve nem látott szintre zuhant vissza. Emiatt 700 millió dolláros volt a veszteségük 2012 utolsó 3 hónapjában, és 1,8 milliárd dolláros az egész évben a tavalyi 700 millió után.

A menedzsment októberben még 1,5-1,8 milliárd dolláros egész éves veszteségre számított Európában, ami így ennek a sávnak a felső részén alakult. Erre az évre enyhe profitnövekedést várnak, amit elsősorban az amerikai értékesítések javulásával szeretnék elérni.

Pozitívum, hogy sorozatban a harmadik éve tud nyereséges lenni a cég, miután 2008-ban 50 milliárd dolláros állami mentőcsomagot kapott. Ezzel jó úton haladnak Dan Akerson vezérigazgató céljai felé, aki elhatározta, hogy 2015-ig visszaszerzik az elvesztett amerikai piacokat, nyereségessé teszik az európai tevékenységüket, és Kínában 75 százalékkal növelik az eladásokat. A General Motors-tól a Toyota vette el a "világ legtöbb autóját értékesítő autógyártója" címet 2012-ben.

Ezt többek között az értékesítéseiken elért árrés javításával, és 20 új modell bevezetésével kívánják elérni. Ezen kívül 500 millió dolláros költségcsökkentést kívánnak elérni a következő három évben, miután 300 millió dollárt spóroltak, és 2600 alkalmazottjuktól váltak meg 2012-ben. Ennek keretében bezárják bochumi üzemüket is.

A gyorsjelentésre nem reagáltakak túlságosan a General Motors részvényei, mivel tegnapi záróértékük körül mozognak.

General Motors árfolyama (NYSE)

Forrás: [origo]