Dől az ingyen pénz a Synergonhoz

Vágólapra másolva!
Újabb vissza nem térítendő forrást nyert el a Synergon leánya, melyet a tervezett adatközpontjának megvalósításához használhat fel a társaság. Ezúttal mintegy 486 millió forintnyi összeghez jutott a Synergon, ami a korábbi támogatásokkal együtt már csaknem 3,1 milliárd fointra duzzadt.
Vágólapra másolva!

Újabb támogatást nyert a Synergon

A SYNERGON Integrator Kft. több Európai Uniós pályázati forrás igényt jelentett be a meghirdetett Gazdaságfejlesztési Operatív Programok keretében. Ezek közül több pályázat esetében sikeresen szerepelt a vállalat. Az Új Széchenyi Terv keretében kiírt Gazdaságfejlesztési Operatív Program GOP-2.1.3-12 jelű "Komplex technológiai fejlesztés és foglalkoztatás támogatása" pályázaton, a beadott "SYNERGON Data Center építése" című pályázatával 485 526 450 forint (részvényenként 65 forintot) vissza nem térítendő támogatást nyert el a SYNERGON Integrator Kft.

A SYNERGON a most elnyert pályázattal összesen a tervezett adatközpont fejlesztésére közel 2,5 milliárd forint, összesen pedig 3 083 759 219 (a saját részvények figyelembe vétele nélkül részvényenként 411 HUF) forint vissza nem térítendő plusz forráshoz jutott. Az elnyert támogatás-csomag jelentősen hozzájárul a cégcsoport meghirdetett céljainak teljesítéséhez. A támogatásokkal megvalósuló beruházások jelentősen növelik a SYNERGON eredménytermelő képességét, amely így a következő években kedvező hatással lehet a cég üzleti teljesítményére és értékére is.

A SYNERGON ügyfeleinek kiszolgálására, cloud és integrációs portfóliójának bővítésére adatközponti beruházást kíván megvalósítani. A Társaság felmérte a piaci körülményeket mind hazai, mind regionális viszonylatban is, és megállapította, hogy a szolgáltatási, szerver üzemeltetési és outsourcing tevékenysége keretében komoly kereslet mutatkozik távközlési-szolgáltatótól független, olcsó üzemeltetési költséggel rendelkező TIER-3, illetve TIER-4 biztonsági besorolású adatközpontok iránt.

A megismert piaci rés, illetve a nemzetközi igények és trendek ismeretében a SYNERGON adatközponti beruházás mellett döntött. A megvalósítás során a Társaság ki akarja használni az infrastrukturális technológia fejlődését, így a legmodernebb, a kor informatikai és távközlési igényeit legjobban kihasználó technológiai lehetőségek felhasználásával kívánja megépíteni Magyarország legmodernebb, részben megújuló energia ellátáson alapuló adatközpontját.

A megvalósítandó adatközponti infrastruktúra beruházás túlnyomó részben fejlett műszaki technológiák beépítésével és kimagasló műszaki tervező mérnöki illetve mérnöki kivitelezői munka eredményeként valósítható meg. Az adatközponti beruházás megteremti a lehetőséget és környezetet a jövőben további K+F tevékenységek végrehajtásához is, annak érdekében, hogy új technológiai alapokon kiszélesíthető legyen szolgáltatási portfoliónk. Az elkövetkezendő időkben cégünk eredményességét és a fenntartható fejlődését biztosítja a megvalósuló beruházás - fejtette ki Rácz Imre a SYNERGON Integrator Kft. ügyvezető igazgatója.

Indulhat a beruházás?

Még tavaly októberben jelentette be a Synergon, hogy mintegy 5 milliárd forintos zöldmezős beruházással adatközpontot hozna létre Magyarországon. A beruházást részben pályázati forrásokból, részben banki finanszírozásból, másrészt saját erőből kívánja fedezni a társaság. A kivitelezés a tervek szerint 2013 közepén indulna meg, melyhez mostanáig jelentős forrásokra tett szert az IT cég.

A legfrissebb elnyert összeggel együtt immáron több mint 3 milliárd forintnyi vissza nem térítendő támogatást kapott a Synergon, ami a teljes beruházási költség 60 százalékára rúg. A saját részvények figyelembe vétele nélkül részvényenként 411 fornitra taksálható a támogatások összege. A banki források biztosítása is megoldottnak látszik, hiszen januárban hosszú távú, startégiai megállapodást kötött a cég az orosz Sberbank hazai leányával, aminek révén 2,8 milliárd forintos többcélú hitelkeret áll a rendelkezésére.

A kockázatokat se hanyagoljuk el!

Az elmúlt bő egy év jelentős változásokat hozott a Synergon életében, amit pozitívan fogadtak a befektetők, hiszen a tőzsdei árfolyam közel megduplázódott az új vezérigazgató 2011 végi érkezése óta. A nagy kérdés az lehet, hogy a mintegy 4 milliárd forintos kapitalizációval rendelkező cég képes lesz-e megbirkózni egy 5 milliárd forintos beruházással és egy nemrégiben bejelentett 2 milliárd forintos akvizícióval.

A korábbi hatalmas emelkedést januárban lejtmenet váltotta fel, annak ellenére, hogy újabb projektet is sikerült a cégnek elnyernie. Ennek ellenére az elmúlt napokban jelentős visszaesést mutatott a kurzus, a mai hírekre viszont pozitívan reagáltak a befektetők, közel 4 százalékos emelkedést mutat a papír.

A Synergon árfolyama

Forrás: [origo]