Egyre mélyebben a szlovének

Vágólapra másolva!
Egyre erősebb hatásai vannak a gazdasági válságnak Szlovéniában. A munkanélküliség nő, az export várhatóan tovább csökken, a recesszió egyre mélyebb lesz.
Vágólapra másolva!

Szlovéniában 13 százalékosra nőtt a munkanélküliség decemberben az előző havi 12,2 százalékról, miközben romlott az ország gazdasági helyzete.
Az ország statisztikai hivatalának hétfőn közölt adatai szerint 2011 decemberében a ráta 12,1 százalék volt. Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) 2013-ban is folytatódó recessziót jósolt a szlovén gazdaságnak. Prognózisa szerint a szlovén GDP a 2012-es 2,5 százalékot követően 2013-ban is 2 százalékkal mérséklődik.

A szlovén statisztikai hivatal adatai szerint az ország exportja 7,6 százalékkal esett decemberben az egy évvel korábbihoz képest az uniós országok csökkenő kereslete miatt, az ipari termelés pedig 1,2 százalékkal zsugorodott.

Banki elemzők arra számítanak, hogy az év első felében tovább csökken a kivitel, amelynek 65 százalékát az Európai Unió többi tagországa veszi fel, és félő, hogy a GDP a kormány által prognosztizált 1,4 százaléknál nagyobb mértékben zsugorodik az idén.

A szlovén gazdaság egyik legsúlyosabb gondja a bankszektor helyzete. A szlovén központi bank korábbi becslése szerint a bankok kinnlevőségeinek 18 százaléka nem törlesztő vagy kétes, az építőipari kölcsönöknek pedig egyenesen 50 százaléka behajthatatlan.

A Standard & Poor's leminősítette Szlovéniát a múlt héten, az ország elsőrendű "A" államadós besorolását az "A-1" kategóriába sorolta.

A nemzetközi hitelminősítő akkor azzal indokolta döntését, hogy növekszik az állam finanszírozási igénye az állami tulajdonban lévő bankok feltőkésítése miatt és bizonytalanok a gazdasági kilátások is az országban.

A Standard & Poor's utalt arra, hogy a kormány 3-4 milliárd eurót szán az idén arra, hogy megszabadítsa az állami bankokat a rossz hitelektől. Emiatt a GDP-arányos államadósság 59 százalékig mehet fel 2013 végére az eredetileg várt 53 százalék helyett, és 60 százalék fölé szökhet a további években.