Vágólapra másolva!
Megbillent a forint a kamatcsökkentés hatására, habár az megfelelt az előztes elemzői várakozásoknak. A hazai fizetőeszköz közel egy havi mélypontjára került az euróval szemben, a nap végén 295 forint felett mozog az árfolyam. A hazai részvényindex, a BUX nem sokat tudott javítani nap eleji teljesítményén, 1,86 százalékot esett, de még így is jobban teljesített mint az osztrák és a cseh parkett.A mai kereskedés során kitartott a rosszkedv Európában a tegnapi olasz választások piaci szempontból kedvezőtlen eredménye nyomán, habár délután valamelyest enyhültek a mínuszok a kedvező amerikai makroadatok hatására. Az olasz tőzsde nap végére ledolgozott valamennyit kezdeti vaskos mínuszából, de a kereskedés végén is 4,5 százalék feletti csökkenéssel zárt.Amerikában 15,6 százalékkal nőttek az új lakás értékesítések januárban, ami jóval felülmúlta a szakértői előrejelzéseket, emellett pedig a fogyasztói bizalmi index értéke is kedvezőbb lett a várakozásoknál. A jó makroadatok pár tized százalék feletti pluszba segítették az amerikai indexeket, habár ez elég törékeny lehet.
Vágólapra másolva!

Rántottak egyet a forinton

Az elemzői konszenzusnak megfelelően 25 bázisponttal, 5,25 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamatot a monetáris tanács mai kamatdöntő ülésén, ezzel történelmi mélységbe került az irányadó ráta. A forint kezdetben csak kisebb gyengüléssel reagált a hírekre, azonban nem sokkal később nagyobb esésnek indult a kurzusa, és közel egy havi mélypontjára került az euróval szemben, és azóta is 295 felett jár a jegyzés. A dollárral és a svájci frankkal szemben nagyobbat veszített értékéből a hazai deviza. A forint/dollár kurzus 226, míg a svájci frankkal szembeni jegyzések a 242,4 körül ingadoznak.

Az EUR/HUF árfolyama

Forrás: [origo]

A mai volt Simor András utolsó kamatdöntési ülése a Monetáris Tanács elnökeként, ugyanis péntek délután hallgatja meg a miniszterelnök jegybankelnök jelöltjét a költségvetési és gazdasági bizottság. A Népszabadság kormányzati forrásai szerint biztos, hogy Matolcsy György kerül az MNB élére, míg az NGM vezetését Varga Mihály venné át, ezzel megerősítve a korábbi sajtóértesüléseket.

Az OTP zuhanása húzta vissza leginkább a BUX-ot, a papír 3,5 százalékos mínusszal zárt, 4565 forinton. Az sem segített a magyar banknak, hogy a Wood elemzői megemelték célárukat a cég részvényére vonatkozóan, bár ajánlásuk továbbra is tartás maradt. Az OTP mellett az Erste és a Raiffeisen is gyengélkedett, előbbi közel 3 százalékos, míg utóbbi 3,9 százalékos mínuszt mutatva. A régiós indexek közül a magyar parkett egész nap alulteljesített, azonban zárásra maga mögé utasította a cseh és az osztrák börzét is, végül 1,84 százalékos esést könyvelhetett el.

Forrás: [origo]

A MOL teljesített második legrosszabbként a magyar blue-chipek közül, amiben az olajtársaság gyatra negyedéves jelentése is közrejátszott, alulmúlva a legpesszimistább elemzői várakozásokat is. Az olajpapír végül 1,6 százalékos csökkenéssel zárt, habár napközben huzamosabb ideig mozgott -2 százalék felett is.

Forrás: [origo]

Az úgynevezett defenzív papírok, mint a Richter sem brillírozott ma, de még elviselhető csökkenéssel zárt a rossz hangulatban, -0,91 százalékkal, míg a Magyar Telekom fél százalékkal került lejjebb. Az Egis a nap végére pluszba váltott és 18800 forinton fejezte be a kereskedést.

A PannErgy árfolyama a napi maximális emelkedéssel 330 forintra ugrott, mert ismét egy hatalmas kötés született a részvény piacán. Azóta már tudható, hogy az ONP Holdings vásárolta meg azt a 14 százalék feletti szavazati jogot biztosító PannErgy részvényt, melyet a Lazarus kényszerértékesített a napokban. A Bokorovics Balázs nevével fémjelzett Lazarus helyett a befektetői körökben szintén ismert Albrecht Ottót üdvözölhetjük a PannErgy nagytulajdonosai között.

Európa a lejtőn maradt

A mai kereskedés során kitartott a rosszkedv Európában a tegnapi olasz választások piaci szempontból kedvezőtlen eredménye nyomán, habár délután valamelyest enyhültek a mínuszok a kedvező amerikai makroadatok hatására. Az olasz tőzsde nap végére ledolgozott valamennyit kezdeti vaskos mínuszából, és 4,5 százalékkal csökken. A milánói parketten a bankpapírok szerepelnek a legrosszabbul. Az Unicredit csaknem 9 százalékkal zuhan, míg a Banco Popolare 10,5 százalékkal zakózik.

Forrás: [origo]

Az olasz választási eredmények miatt elgyengült az euró is, dollárral szembeni jegyzése a tegnapi, 1,33 feletti szintről 1,305-ig zuhantak. Ma folytatódott a lejtmenet, már 1,303-nál is járt az árfolyam, azóta valamelyest korrigált a jegyzés, de érdemi visszaerősödés nem történt. A japán jennel szembeni tegnapi szélsőségesen nagy gyengülés után szintén a mélypont közelében a 120-as szint alatt ragadt a kurzus, holott tegnap még 125 körül mozgott az EUR/JPN.

Nagyot ugrottak az olaszországi kötvényhozamok is, 3 havi csúcsra ért a 10 éves állampapírhozam. A helyzet súlyosságát jól jelzi, hogy az olasz CDS-felár a némettel szemben 42 bázisponttal 335 bázispontra emelkedett, ami 2011 decembere óta a legmagasabb szint. Ma tartottak egy féléves DKJ aukciót is Olaszországban, ahol a január végi kibocsátáshoz képest lényegen megugrottak a hozamok. Az 1,237 százalékos hozam október óta a legmagasabb. A 8,75 milliárd eurónyi állampapír eladásával viszont nem volt probléma.

Az elemzői várakozásokat kismértékben meghaladó bevételről, illetve azzal egybevágó profitról számolt be 2012-es jelentésében a francia Vivendi, azonban még mindig nem állt elő legfrissebb stratégiájával a vállalat. Egyelőre annyit tudni, hogy a média tevékenység kerülhet a középpontba, ami egyes telekom operációk eladásával járhat. A cég papírjai a rossz hangulatban 1,76 százalékkal csökkennek.

A BASF német vegyipari vállalat felemás eredményekről és bíztató kilátásokról számolt be negyedéves gyorsjelentésében. A papír mai mélyrepülésében a negatív piaci hangulat mellett szerepe lehet a vártnál kisebb 2012-es osztalékfizetési javaslatnak is. A részvény 2 százalék feletti csökkenést mutat.

Jó makroadatok segíthetik Amerikát

Amerikában 15,6 százalékkal nőttek az új lakás értékesítések januárban, ami jóval felülmúlta a szakértői előrejelzéseket. Ebből az látható, hogy tovább folytatódik a javuló tendencia a lakáspiacon, nyilatkozta egy ingatpiaci szakértő. A kedvező adat fél százalék feletti pluszba segítette az amerikai indexeket. Ezek után újabb jó hír látott napvilágot, nőtt a fogyasztói bizalmi index értéke is 69,6 pontra az elemzők által várt 62,3 pont helyett. A Dow Jones és az S&P 500 még pluszban van, de a Nasdaq már negatív tartományba váltott.

Forrás: [origo]

Ben Bernanke amerikai jegybankelnök szenátusi meghallgatásán amellett érvelt, hogy a Fed kötvényvásárlásainak addig folytatódhatnak amíg azokra szükség van a külső gazdasági körülmények miatt. Ebből úgy tűnik, hogy a Fed élénkítő monetáris programja továbbra is fennmarad.

A pénzügyi szektor teljesít a tengerentúlon is a legrosszabbul, követve az európai trendet, míg a távközlésben már úgytűnik elillant a borús hangulat.

Forrás: [origo]

Jelentősen meghaladta a tavalyi évi és az elemzők által várt adatokat a Home Depot gyorsjelentése. A cég 34 százalékkal 39 centre emeli a negyedéves osztalékfizetését, ráadásul 17 milliárd dollár értékben kezd bele részvény visszavásárlásokba. A rendkívül kedvezőtlen hangulat ellenére a papírok brutális 5 százalék feletti ugrást mutatnak.