A részvénypiacok árnyékában menetelnek a nyersanyagok

Vágólapra másolva!
A legtöbb részvénypiac csúcstámadásban van, miközben a nyersanyagpiaci termékek zöme csupán a többhetes vagy többhónapos mélypontjaikról igyekszik eltávolodni. A Standard & Poor's GSCI Index 0,9 százalékkal emelkedett a keddi kereskedésben elsősorban az energiahordozók szárnyalásának köszönhetően. Idei mélypontjáról emelkedett 70 centet a WTI crude, míg a brent 1,5 dollárral került feljebb. Drágultak a nemesfémek is, viszont meglehetősen vegyes teljesítményt nyújtottak az ipari fémek és a mezőgazdasági termékek.  
Vágólapra másolva!

Műszaki probléma okoz ellátási nehézségeket az Északi-tengeren. Negyedik napja van lezárva egy fontos csővezeték a Cormorant Alpha platformon egy szivárgás miatt. Az Északi-tengeren már hónapok óta kínálati problémákat okoznak a karbantartási munkálatok és a különböző technikai fennakadások. A brent WTI crude-hoz mért prémiumának tartósan magas szintje is ezzel magyarázható. Természetesen az újabb rossz hír emelte a spread mértékét, már megint 20 dollár fölé emelve a többletet.

A tengerentúlon egészen más folyamatok zajlanak le, amelyek szintén a két olajfajta árkülönbségének növekedését okozzák. Amerikában az elképesztő ütemű kitermelési bővüléssel nem tudnak lépést tartani sem a finomítói, sem a szállítási kapacitások, így a nyersolaj kereslete ezen szűk keresztmetszetek miatt tartósan nyomott marad.

Brent nyersolaj (dollár/hordó)

Forrás: [origo]

Továbbra is egy szűk 10 dolláros sávban oldalaz az arany árfolyama, jelenleg a sáv közepe körül 1575-ön. 20 dollárral vagyunk a február 21-én ütött mélyponttól, de 120 dollárra az idei csúcstól, így egyre több piaci szereplő számít a közeli mélypontok újbóli tesztelésére. Az ezüst is követte a sárgafémet, enyhe emelkedés végén 28,604 dolláron zárta a kereskedést. Jobban teljesített a platina és a palládium: 1,2 ill. 2,8 százalékkal erősödtek.

Palládium árfolyama (cent/uncia)

Forrás: [origo]

Erősödött a szója, mivel az amerikai kormányzat növekvő kínai eladásokról számolt be. Jól teljesített a kukorica és a búza is, sikerült eltávolodniuk a 700 centes szinttől. Tízhónapos csúcsára emelkedett a gyapot, mivel a világ legnagyobb exportőrének számító Egyesült Államok kibocsátása tovább csökken, miközben a keresleti oldal folyamatosan erősödik. A kakaó és a cukor is emelkedett, miközben a kávé és a narancslé veszített értékéből.

Gyapot árfolyama

Forrás: [origo]