Vágólapra másolva!
Pénteken jelenti be az ANY Biztonsági Nyomda, hogy milyen osztalék kifizetését terjesztik az április 10-ére összehívott közgyűlés elé. A piacon a 2012-es nettó eredmény száz százalékának kifizetésére, vagyis 38 forintos osztalékjavaslatra számítanak, azonban a KBC Equitas összegyűjtötte azokat a pro és kontra érveket, amelyek egy magasabb osztalékfizetés mellett és ellen szólnak. A brókercég elemzőinek alap esetben 38 forintos osztalékra számít, azonban véleményük szerint van esély ennél magasabb kifizetésre is.
Vágólapra másolva!

Várhatóan pénteken teszi közzé az ANY Biztonsági nyomda azokat a javaslatokat, amelyeket az április 10-i közgyűlés elé fognak terjeszteni.

Alapesetben 38 forintos osztalék várható

Részvényenként 38 forint lehet az osztalék, ha a tavalyi osztalékfizetésből indulunk ki, mikor is a teljes éves eredményét kifizette a társaság. 2012-ben 545 millió forint nettó profitot realizált az ANY Biztonsági Nyomda, ami egy részvényre vetítve 38 forintos eredménynek felel meg. Ezek alapján az elemzői konszenzus is 38 forintos osztalékfizetést prognosztizál a KBC elemzői szerint.

A szerdai záróárfolyammal számolva 8,1 százalék az ANY Biztonsági Nyomda osztalékhozama, ami 1,8 százalékponttal magasabb a 10 éves magyar állampapír jelenlegi hozamánál. A KBC szerint a pillanatnyilag nem kiemelkedően vonzó hozamprémiumon érdemben javíthat, ha a cég mégis a várakozásoknál magasabb osztalék kifizetése mellett dönt.

Mivel a piac már nagyjából beárazhatta a 38 forintos osztalékszintet, ezért az elemzők szerint nem okozna csalódást, he mégse lenne magasabb az osztalék. A pozitív meglepetés esélye tehát nagyobb, mint a negatívé, ami kedvező reakciót hozhat az árfolyamban is.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Nem lesz extra beruházás, tehát lenne pénz magasabb osztalékra is

Az év végére a társaság pénzállománya 1,8 milliárd forintra nőtt, így a hitelek levonása után is még közel 1,5 milliárd forint nettó pénzállomány volt a cégben, ami részvényenként 104 forintnak felel meg. A KBC Equitas csapata szerint ez is további teret adhat az osztalék emelésére.

A magasabb osztalékfizetés mellett szólhat az is, hogy idén se számít a KBC az átlagosnál magasabb beruházási szintre, illetve a brókercégnél úgy vélik, hogy jelenleg a korábbi akvizíciós terveit is félretette egy időre a társaság. A KBC elemzői becslése szerint 700-900 millió forintot költhet beruházásokra az ANY Biztonsági Nyomda, ezért a teljes idei eredmény kifizetésén felül is maradhat még nagyjából 300-500 millió forint a "kasszában".

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Hitelmentes működése és stabil pénztermelő képessége alapján a hitelintézetek álma egy ilyen társaság, ezért ha szüksége lenne külső finanszírozásra, azt vélhetően kedvező feltételekkel tudná megszerezni a társaság. Ha tehát magasabb osztalékot fizetne a cég, de idő közben mégis a tervezettnél jóval magasabb beruházási igény merülne fel, akkor is lenne mód a finanszírozás megoldására.

Elméletileg az eredmény 100 százalék feletti kifizetésével sem lenne probléma. Míg korábban az alapszabályban volt rögzítve, hogy az éves eredmény maximum 80 százalékát fizetheti ki a társaság, ez a szabály már tavaly sem volt érvényes. Tehát idén sincs olyan megkötés az alapszabályban, ami kizárná a magasabb osztalékfizetés lehetőségét.

Az osztalékszint fontosságát az is alátámasztja, hogy a befektetők szemében egyértelműen osztalékpapír lett az utóbbi években az ANY. Bár a menedzsment nem vallja ezt a nézetet, és kommunikációjában inkább a cég növekedési lehetőségeit hangsúlyozza, tettei alapján mégis beismeri, hogy tisztában van az osztalék mértékének fontosságával. Ezt sugallja a tavalyi 100 százalékos kifizetési ráta is a KBC szerint.

Híresen konzervatív a menedzsment

Az ANY menedzsmentje mindig is híres volt óvatosságáról, ezért még a jelenlegi magasabb pénzállomány mellett is az a legvalószínűbb, hogy a feles pénzállományt tartalékként visszatartaná a társaság. Még akkor is inkább ezt tartják valószínűnek a KBC-nél, ha figyelembe veszik, hogy szinte teljes mértékben hitelmentes a társaság jelenlegi működése.

Az árbevételhez viszonyítva 2007-2008-ban volt hasonlóan alacsony a vevői követelésállomány, ami azt jelezheti, hogy a korábbiaknál hatékonyabban kezelte követeléseit a társaság. A magasabb év végi pénzállomány részben ennek a tényezőnek köszönhető, de ez pillanatnyi állapot volt. Az év végi kiemelkedően jó helyzet idővel az átlagos szint közelébe normalizálódhat, ami valamelyest magasabb vevői követelésállományt és alacsonyabb pénzállományt jelenthet a KBC szerint. Ezek alapján az év végén látott kiemelkedő pénzállomány nem feltétlenül indukál magasabb osztalékfizetési lehetőséget.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Jövőre azonban magasabb osztalék jöhet

Idén nőhet az ANY Biztonsági Nyomda nettó eredménye a KBC részvényelemzője szerint, mivel a társaság tavaly év közben bezárta a pásztói üzemét. A gépeket áttelepítették, így a nyomda kapacitására nincs negatív hatással a lépés, viszont az elbocsátások miatt a költségek 2013-ban csökkenni fognak. Összességében 150 millió forintos költségmegtakarítás várható, ami a nettó eredményre is jótékony hatást gyakorolhat, így az osztalék növekedését eredményezheti.

ANY Biztonsági Nyomda

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]