Folyamatos áremelkedéssel számolnak a magyar juhtenyésztők húsvétig. A tavalyi aszály miatt sokan hagyták el a nyár végi megtermékenyítést, de a korai húsvét is közrejátszik abban, hogy Európa-szerte kevés az árualap - mondta Hajduk Péter, a Magyar Juh- és Kecstenyésztők Szövetségének ügyvezetője a Napi Gazdaságnak.

Az exportár jelenleg 800-900 forint körül alakul kilogrammonként, ez azonban a kereslet, illetve a forintgyengülés miatt emelkedhet - tette hozzá a szakember a lap hétfői számában megjelent interjúban. Mivel kevés bárány született, és az idő is rövid volt a megszokott súly eléréséhez, a kereslet kielégítése érdekében a múlt héten elindult a 20 kilogramm alatti bárányok kivitele is, a tavaszi időszakban szokásos 200-250 ezer bárányt várhatóan az idén is exportálják. A húsvéti időszakban a legnagyobb felvevő piac továbbra is Olaszország, de a tél végén újrainduló török exportkereslet is felhajthatja az árakat.

Tájékoztatása szerint a feldolgozott termékek kivitele évek óta nagyjából azonos szinten áll - évi 40-50 ezer juh talál így gazdára a külpiacokon. A húsvéti csúcsidőszakban ugyanakkor a két hazai vágóhíd visszajelzései alapján egyre élénkebb kereslet mutatkozik a belpiacon is a bárány- és a birkahús iránt.

Támogatások nélkül azonban továbbra sem rentábilis a juhtartás - sem Magyarországon, sem más uniós országban. Az anyajuhállomány tavalyi kismértékű növekedése - jelenleg 930 ezer körüli a létszám - is annak tudható be, hogy a vidékfejlesztési tárca meghirdette a nemzeti költségvetésből finanszírozott támogatások kiváltására a teljesen uniós forrásból származó kérődző-szerkezetátalakítási támogatást. A juhtartók ezt először az idén tavasszal kapják kézhez, de már ez is elegendő volt az állomány folyamatos csökkenésének megállításához - tette hozzá a szakember.

A juhállomány növekedésének újabb lökést adhat, hogy a 2014 és 2020 közötti időszakban az Európai Bizottság javaslata szerint a kérődző állatokat tenyésztők a birtokukban lévő 2015-ös létszám után közvetlen uniós támogatást kaphatnak majd. Egy komplex ágazati programmal - uniós támogatások felhasználásával és új szerkezetű elosztásával - és az állattenyésztés fejlesztését segítő állami földbérleti, illetve birtokpolitikával középtávon egy-másfél milliósra is emelkedhetne az állomány - mondta Hajduk Péter.