Vágólapra másolva!
Európával együtt korrigálni kezdte az elmúlt napok nagyobb eséseit a magyar tőzsde, ahol a vevők kerültek fölénybe nyitás után. A főbb papírok az Egis kivételével egyaránt a pozitív tartományban mozognak, mely a BUX indexet a régiós indexek rangsorának elejére repítette. Az öreg kontinensen szintén pluszokat lehet látni a parketteken, ahol a befektetők figyelme a ma kezdődő kétnapos EU-csúcsra terelődhet. Ezen kívül a spanyol kötvényaukcióra és a svájci jegybank kamatdöntő ülésére is érdemes lesz figyelni.
Vágólapra másolva!

Korrigál a BUX

Régiós társaival együtt korrigálni kezdte az elmúlt napok eséseit a magyar részvényindex, mely nyitás után fél százalékos pluszban forog. A BUX ezzel vezeti a szomszédos piacok versenyét, bár a többi mutató nem sokkal van lemaradva tőle.

Forrás: [origo]

A BUX emelkedésében a főbb papírok erősödése játszik szerepet, melyek közül a Richter emelkedik ki 1,3 százalékos pluszával. A gyógyszerpapír éves mélypontja környékéről próbál talpra állni.

Az OTP is jól teljesít, 0,7 százalékos erősödésével szintén korrigálja a héten látott gyengülését. A MOL 0,2 százalékot drágult, melyet az is segíthet, hogy a korábbi tartásról vételre minősítette fel ajánlását a Raiffeisen elemzője. A szakértő a korábbi 19600 forintos célárfolyamot 20500 forintra emelte.

A Magyar Telekom számára rossz hír lehet, hogy Németh Lászlóné fejlesztési miniszter a Heti Válasznak adott nyilatkozatában elmondta, az állam továbbra sem tesz le egy állami mobilszolgáltató létrehozásáról. A miniszter szerint a kormány hamarosan dönteni fog az üggyel kapcsolatban. Egy állami mobilszolgáltatóval új versenytárs lépne be az amúgy is telített piacra. A részvények ennek ellenére már fél százalékkal értékelődtek fel, amivel az árfolyamuk egyre távolodik a lélektani 400 forintos szinttől.

A másik gyógyszergyártó, az Egis viszont nem tud csatlakozni társaihoz, mivel fél százalékos mínuszban mozog.

Forrás: [origo]

A forint kissé gyengült kora délelőtt, és az euróval szembeni jegyzése újra a 305-ös szint feletttalálható. A dollár/forint árfolyama 235,4-nél, a svájci franké 246,9-nél mozog.

EURHUF árfolyama

Forrás: [origo]

Kétnapos EU-csúcs Brüsszelben

A tegnapi gyengülések után korrigálni kezdtek nyitás után a főbb európai részvényindexek, melyek a pozitív tartományban mozognak. A nagyobb emelkedéseket az gátolhatja meg, hogy a befektetők vélhetően kivárhatnak az Európai Unió vezetőinek ma kezdődő kétnapos csúcsa előtt, ahol többek között a munkanélküliségről és a megszorítócsomagokról lesz szó az érintettek között. A ciprusi segélyről a találkozón nem fognak tanácskozni, az eurózóna pénzügyminiszterei azonban egy rendkívüli ülésen fognak dönteni a kérdésben. A mentőcsomag inkább a 10 milliárd euróhoz lehet közelebb, mint a 17 milliárd euróhoz.

Ezen kívül Spanyolország is kötvényaukciót tart ma a tegnapi felemás olasz és sikeres ír aukció után. Az ország hosszú lejáratú államkötvényeket kíván értékesíteni.

Svájcra is érdemes lesz figyelni, ahol kamatdöntő ülést tart a monetáris tanács. A váarkozások szerint 0 százalékra csökkenhet az alapkamat.

Forrás: [origo]

A Lufthansa részvényei 3,1 százalékos pluszal támogatják a német DAX indexet, miután a légitársaság 100 Airbus repülőgépet fog rendelni a gyártótól. A csomag nagyobb részét üzemanyagtakarékos gépek teszik ki. A vállalat a gyorsjelentésében már jelezte, hogy felfrissítené gépparkját.

A Rio Tinto viszont 0,3 százalékot gyengült, mivel francia lapértesülések szerint két aluminium üzemének eladását tervezi Franciaországban. A cég költségcsökkentő intézkedésekre és forrásbevonásra kényszerül mivel nehéz helyzetbe került a fő exportterméknek számító vasérc árfolyamának zuhanása miatt.