Ragaszkodnak a 100 dolláros olajhoz a szaúdiak

Vágólapra másolva!
A jelenlegi olajárszint fennmaradását vetítette előre a világ legnagyobb olajexportőrének számító Szaúd-Arábia olajügyi minisztere, Ali Al-Naimi. A miniszter szerint a mostani 100 dollár körüli árfolyam számít elfogadhatónak, melynek nagy mértékű változása nekik sem érdekük. Naimi ezen túl megerősítette, hogy az ország továbbra is megbízható olajexportőr lesz, ugyanakkor szerinte a nyersanyag iránti kereslet utóbbi években megfigyelhető növekedése csökkenni fog - írja a Bloomberg.
Vágólapra másolva!

100 dolláros hordónkénti olajárat tart elfogadhatónak a világ legnagyobb olajexportáló országának számító Szaúd-Arábia olajügyi minisztere. Ali Al-Naimi egyik tegnapi interjújában úgy nyilatkozott, a jelenlegi árszintek a következő években is megmaradnak, és azok nem fogják visszafogni Ázsia gazdasági növekedését.

A miniszter az elmúlt években számos alkalommal nyilatkozott az olajár ésszerű szintjéről, 1996-ban első beszédében Szingapúrban 20 dolláros olajár mellett érvelt az akkori árszint tartóssága mellett. Négy évvel később 27 dolláros árfolyamnál újra elfogadhatónak nevezte az árat, ami az akkori meglátása szerint nem nagyon fog változni. Tegnap pedig 90 dollár fölötti árnál nyilatkozott hasonlóképpen. Naimi hozzátette, hogy az elfogadható ár teljesen mást jelent ma, mint több évvel ezelőtt.

A miniszter megerősítette, hogy Szaúd-Arábiának nem az olajár növelése, hanem a világgazdasági növekedés segítése az érdeke. Az olyan elképzelések, hogy az ország a magas olajáron keresztül igyekezné a belső fogyasztást felpörgetni, nem reálisak. Szerinte az ország továbbra is megbízható olajexportőr lesz, és a kereslet kielégítését az olaj mellett megújuló energiaforrásokkal és földgázzal is meg fogják oldani.

Naimi szerint az olajfelhasználás jelenlegi mértékű növekedése csak átmeneti, ami hosszútávon vissza fog esni. Az óriási bővülést jól jelzi, hogy a királyság Ázsiába irányuló olajexportja 1997 óta 50 százalékkal bővült, ebből csak Kínába 1 millió hordónyi olajat szállítanak naponta annak ellenére, hogy 1999-ben ez a szám 0 volt.

Forrás: [origo]

Az utóbbi napokban számos jóslat jelent meg az olajárra vonatkozóan, az OECD 190 dolláros árat is elképzelhetőnek tartott 2020-ra a legfrissebb tanulmánya szerint. Ezzel szöges ellentétben az Egyesült Államok Energia Ügynöksége, az EIA szerint a következő években az olajár csökkenésére lehet számítani. A WTI nyersolaj ára 93,7 dollár körül mozog jelenleg, míg a Brent hordónkénti árfolyama 109,2 dollárnál található.

Forrás: [origo]