3 milliárd forintos támogatást kapott a PannErgy

Vágólapra másolva!
Közel hárommilliárd forintos vissza nem térítendő támogatást kapott a PannErgy többségi tulajdonában álló leányvállalata. A támogatás révén a PannErgy megvalósítja a miskolci avasi és belvárosi hő körzetek ellátását biztosító hőellátó rendszer hulladékhőjét tovább hasznosító, innovatív növénytermelő üvegház komplexumot. Az elnyert összeg igen jelentős méretűnek számít, hiszen részvényenként nagyságrendileg 126 forintot jelent, ami a tőzsdei árfolyam harmadára rúgó érték. Ennek megfelelően a piacnyitást követően hirtelen nagy emelkedéssel, közel 11 százalékos ugrással kezdte a napot a papír kurzusa.
Vágólapra másolva!

Erre nyert támogatást a PannErgy

A PannErgy Nyrt. leányvállalata, a PannErgy Geotermikus Erőművek Zrt. a Gazdaságfejlesztési Operatív Program (GOP-1.2.1-12/B-2012-0052 azonosító jelű) "Innovációs és technológiai parkok, valamint fejlesztési központok" támogatása tárgyban 2 843 029 570 forint vissza nem térítendő támogatást nyert.

A PannErgy 93,09 százalékos tulajdonú leányvállalata a PannErgy Geotermikus Erőművek Zrt., az Új Széchenyi Terv keretében kiírt Gazdaságfejlesztése Operatív Program GOP-1.2.1-12/B-2012-0052 azonosító jelű "Innovációs és technológiai parkok, valamint fejlesztési központok" pályázaton, a beadott "Fenntartható típusú 10 ha-os üvegházfejlesztés K+F pilotprojektje a Miskolci geotermikus hőtermelő rendszerre felépítve" című pályázatával 2 843 029 570 forint vissza nem térítendő támogatást nyert el, a 2013.03.28-ai Magyar Közlöny 2013. évi 52. számában megjelentek szerint.

A támogatás révén a PannErgy által megvalósításra kerül a miskolci avasi és belvárosi hő körzetek ellátását biztosító hőellátó rendszer hulladékhőjét tovább hasznosító, innovatív növénytermelő üvegház komplexum, amely első körben 30 új munkahelyet teremt. A beruházás során a PannErgy olyan nagy hatásfokú Kelet-Közép Európában még nem használt technológiát kíván megvalósítani, mely növénytermesztéshez szükséges legkedvezőbb körülmények kialakítását teszi lehetővé. Az üvegház speciális kialakítása során fontos szempont a belső klimatikus viszonyok optimalizálása, a kedvező hő gazdálkodás, a magasabb fényáteresztő képesség, illetve belső CO2 szint és páratartalom. Az üvegházban egy klímafolyosón keresztül mesterséges módon, ventilátorokon keresztül valósul meg a hőmérséklet szinten tartása, és a rendszer gondoskodik a létesítményen belüli a túlnyomásról is, amely biztosítja, hogy a belső klíma viszony teljesen egyenletes legyen, és megakadályozzák a kintről érkező kártevők bejutását a belső légtérbe. Ez lehetővé teszi a teljesen vegyszermentes növénytermesztést, ami nem csak megtakarítást jelent, hanem az ebből adódó magas élelmiszerbiztonság, és egyúttal az előállított termékek eladhatóságát is nagyban növeli.

"Több hónapos egyeztetést és felmérést követve a most megnyert pályázati forrással útjára indíthatjuk azt a másodlagos hőt hasznosító üvegházi beruházásunkat, amelyet közel egy éve tervezünk megvalósítani. A beruházással Magyarország geotermikus adottságaira, illetve a jelen regionális piaci igényeire építő, innovatív üvegházi komplexum valósulhat meg Miskolc térségében. ,A projekt révén a geotermikus energia elsődleges - távhő szolgáltatás - felhasználását követően a beruházásunk hasznosítja a keletkező hulladék hőt, amely tökéletesen kiszolgálja az üvegház működését, így a fenntartási költségek mértéke jelentősen csökken és egyúttal a visszasajtolási költségek is mérséklődhetnek. Az első körben megvalósuló közel 10 hektár méretű üvegház komplexum 30 főt meghaladó új munkahelyteremtést biztosít Miskolc és agglomerációja számára, amit reményeink szerint az üvegház rendszer bővítésével párhuzamosan a következő években tovább tudunk növelni. A projekt során biztosított a megfelelő mértékű saját forrás és a szakmai-projektmenedzsmenti kompetencia, így a beruházás eredményes megvalósítása maximálisan garantált. - nyilatkozta Tóth Péter a PannErgy Nyrt. vezérigazgatója."

Mit jelent ez?

A vállalat már korábban jelezte a másodlagos hőértékesítési szándékát Miskolcon, ennek elérésében pedig nagy előrelépés a vissza nem térítendő támogatás elnyerése. Részvényenként 126 forintot jelent a közel hárommilárd forintos összeg, melynek elnyerésével a projekt megtérülését biztosította be a vállalat.

Az Innovációs és technológiai parkok, valamint fejlesztési központok pályázati felhívása szerint az elnyerhető támogatás mértéke maximum az összes elszámolható költség 70 százaléka. A projekt fizikai befejezésére a támogatási szerződés hatálybalépését követő 24 hónapon belül kerül sor, a projekthez előleg igénylése legfeljebb háromszázmillió forintig történhet.

Ezek alapján tehát nagy esély mutatkozik arra, hogy a másodlagos hőhasznosítás a miskolci projekt esetében a KBC elemzőjének várakozása szerinti módon 2015-től már egészében hozzájárulhasson a vállalat számaihoz. A miskolci projekttől ekkorra már éves szinten közel 1,2 milliárd forintos EBITDA-t vár az elemző, melynek elérését a most bejelentett támogatás segítheti.

Szárnyal a részvény árfolyama

A részvény árfolyama a tőzsdei nyitást követően valósággal szárnyalni kezdett, 11 százalékos felértékelődés mutatkozik a kedvező hírek hatására. A befektetők azonban eddig is számoltak a másodlagos hőhasznosítás esetleges hatásaival, talán ennek is tudható be az, hogy nem mutat ennél nagyobb megugrást a részvény árfolyama. A KBC elemzője például legutóbbi, január 28-i anyaga 445 forintos reális értéket határozott meg a papírokra.