Orbán Viktor: Lekörözzük a cseheket, a németeket

Vágólapra másolva!
Pár éven belül Magyarországon adhatja a GDP legnagyobb részét az ipar az Európai Unióban - mondta Orbán Viktor a Bridgestone gumiabroncsgyár bővítésének alapkőletételén.
Vágólapra másolva!

A Bridgestone tatabányai gumiabroncsgyárának bővítése egy új üzem felépítésével ér fel, hiszen a jelenlegi 350 mellé több mint 500 új munkahelyet teremt - mondta Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a bővítés alapkő-letételi ünnepségén.

A kormányfő közölte, hogy az összesen 71,5 milliárd forintból megvalósuló beruházást az állam 2,7 milliárd forinttal támogatja. A Japán és Magyarország közötti közös munka alapja a munka becsülete - tette hozzá.

Orbán Viktor elmondta: a jelenlegi politika folytatásával Magyarország néhány éven belül - Csehországot és Németországot megelőzve - a jelenlegi 2-3. helyről az első helyre kerülhet az uniós tagállamok között a tekintetben, hogy a GDP mekkora részét adja az ipari ágazat.

Összeköt az elveszített világháború utáni újjáépítés

A miniszterelnök szerint míg a tatabányai alapkőletétel a jövő megteremtéséről, addig az árvíz elleni védekezés az eddigi eredmények megőrzéséről szól. A védekezés során tanúsított nemzeti összefogást az általa tapasztalt "legodaadóbbnak, leglelkesebbnek" nevezte, és reményét fejezte ki, hogy eredményre vezet.

Forrás: Kormány.hu

Orbán Viktor szerint Japánnak és Magyarországnak is van tapasztalata arról, hogy mit jelent a nemzeti összefogás, hiszen minkét állam tudja, mit jelent egy elveszített háború után újraépíteni egy országot.

A kormányfő Tatabányát „erős helynek” és „modern városnak” nevezte, hiszen a rendszerváltozás utáni „katasztrofális idők”, azaz a szocialista nagyipar összeomlása után gyorsan talpra állt.

A miniszterelnök a Bridgestone vezetőivel folytatott beszélgetést idézve hangsúlyozta, hogy a társaság a tatabányai munkavállalók miatt döntött a gyár bővítése mellett. Ennek legfontosabb része, hogy az itteni emberek jó minőségű munkaerőt képviselnek és elkötelezettek.

Elkötelezettnek lenni két dolgot jelent, hogy szorgalmasak, azaz akarnak dolgozni, s fegyelmezettek, tehát tudnak is jól dolgozni – fogalmazott a miniszterelnök.

A legígéretesebbek vagyunk

Orbán Viktor tévedésnek nevezte azt az Európában az elmúlt 10 évben kialakult gondolatot, hogy egy gazdaságban az ipari termeléstől a szolgáltatási ágazat veszi át a vezető helyet.

„Fontos a szolgáltatás, ott is lehet sok pénzt csinálni, munkahelyeket teremteni”, de, ha nincs termelés, nincs kinek szolgáltatni – mondta, hozzátéve, hogy a kormány ezért akar Magyarországon termelési központot létrehozni.

A miniszterelnök abbéli meggyőződésének adott hangot, hogy a magyar gazdaság, bár messze van még attól, hogy kiválóan teljesítsen, de jobban teljesít mint korábban. "Így nyugodtan mondhatjuk, hogy Magyarország Európa egyik legígéretesebb gazdasága és a Bridgestone a világ egyik legígéretesebb vállalkozása” – mondta.

Orbán Viktor emlékeztetett arra, hogy Japán a rendszerváltozás idején sok diplomáciai segítséget nyújtott Magyarországnak, és örömét fejezte ki, hogy ez „ma sem változott és kitartanak a magyar emberek mellett”.