Kivégezték az olasz olajipari óriást

2013.06.17. 17:50
Akár 750 millió euróval is alacsonyabb lehet Olaszország legnagyobb olajipari beszállítójának, a Saipemnek az idei üzemi eredménye. A társaság idén már másodjára vágja vissza profitvárakozásait, mely szerint a korábban várt 450 millió eurós profit helyett akár 350 millió eurós is lehet az idei veszteségük. Ebben leginkább a cég algériai botrányának fokozódása játszik szerepet. A befektetők pedig nem örülnek a bejelentéseknek, mivel a Saipem részvényei több mint 25 százalékot zuhantak.

 

Idén már másodjára vágta vissza az erre az évre vonatkozó profitvárakozásait Olaszország legnagyobb olajipari beszállítója, a Saipem. A különböző olajipari eszközöket készítő vállalat pénteken, piaczárás után közölte, hogy a cég nettó eredménye a korábban várt 450 millió eurós profit helyett 300-350 millió eurós veszteséget mutathat.

Forrás: Origo

A nagy veszteségeket a növekvő algír költségek okozzák, melyek azután kezdtek elszaladni, hogy a társaság korrupciós botrányba keveredett Algériában ottani partnercégével, a Sonatrach-kal. Áprilisban egyes vizsgálatok komoly visszaéléseket derítettek fel a Saipemnél, és a Sonatrach-kal kötött szerződéseknél. Az olasz cég közlése szerint nagy részben az Algériában felmerülő extra költségek okozhatják az eredmény visszaesését.

A Saipem eredményét ezen túl egyes mexikói és kanadai működésükkel kapcsolatos különböző szerződésproblémák is csökkenteni fogják idén. Ezek a problémák 260 millió eurós költséget fognak jelenteni a vállalat számára. A cég szerint ez "csak" átmeneti időszak lesz, és arra számítanak, hogy 2014-ben már újra profitot fognak tudni kimutatni.

Az újabb "profitwarningot" nem fogadták pozitívan a befektetők, mivel a Saipem részvényei 25 százalékot zuhantak ma, amivel az olasz FTSE/MIB index teljesítményét is jelentősen visszafogják. Ezen túl a részvényeinek 43,8 százalékát birtokló Eni papírjai is esni kezdtek, és 2 százalékos mínuszban forognak.

Saipem árfolyama (Milánó)