Menekül a tőke a feltörekvő piacokról

Vágólapra másolva!
Elképesztő ütemben kezdték kivonni a pénzt a befektetők a feltörekvő kötvénypiacokról. Már a korábbi hetek eseményei is egy elég egyértelmű elfordulásra utaltak, de a legutóbbi napokban még erre is rá tudtak rakni egy lapáttal.
Vágólapra másolva!

A Morgan Stanley adatai szerint a feltörekvő piaci kötvényalapokból szerdáig egy hét alatt 5,5 milliárd dollárnyi pénzt vontak ki a befektetők. Ilyen mértékű tőkekivonásra az elmúlt két és fél évben nem volt még példa, ráadásul mindezt úgy, hogy már az azt megelőző egy hónapban is dollár milliárdok hagyták el a régiót.

Korábban sztárként csillogtak a feltörekvők, most azonban nagyot fordult velük a világ. Az ok igen egyszerű: elkezdtek számolni azzal a befektetők, hogy az amerikai pénzverdének egyszer márpedig vége lesz, amire Bernanke szavai múlt héten csak ráerősítettek. Ezért emelkednek nagy léptékben a tengerentúli hozamok, és ez szív el egyre több tőkét a feltörekvő piaci kötvényalapokból.

A kínai problémák fellángolása eközben csak olaj lehetett a tűzre, nem csoda talán, hogy a legnagyobb tőkemenekítés pont az ázsiai kötvényalapokból zajlik. A Magyarországot is magában foglaló CEEMEA régióból szintén pénzt vonnak ki, de a feltörekvő piacok közül itt a leginkább elhanyagolható annak mértéke. Ezért is tarthatja egyelőre jól magát a forint, és ezért nincsenek az állampapírpiacon vészes hozamemelkedések.
Forrás: Origo